Eltűnhetnek a fecskék az országból? Sokkal nagyobb a baj, mint eddig hittük

Eltűnhetnek a fecskék az országból? Sokkal nagyobb a baj, mint eddig hittük

Szászi Zoltán
Egy új kutatás kimutatta, hogy kétszer annyi madár halhatott ki az ember miatt, mint korábban gondoltuk, így mára minden kilencedik madárfaj eltűnt a Földről, ez pedig komoly aggályokat vet fel. Magyarországon is veszélyben vannak a madarak, az elmúlt két évtizedben több, mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy új, a Nature tudományos lapban megjelent tanulmány szerint az emberiség kétszer annyi madárfaj kihalásáért felelős, mint azt a tudósok korábban gondolták. A tanulmányról nemrég a Euronews számolt be. Az új számítások szerint mintegy 1400 madárfaj halt ki közvetlenül emberi tevékenység következtében. A jelenleg ismert, körülbelül 11 ezer madárfajra vetítve ez azt jelenti, hogy a madarak 12 százalékát, minden kilencedik fajt már kipusztította az emberiség.

Nagyobb a kihalás mértéke, mint eddig sejtettük

A tanulmányt a kutatók úgy végezték el, hogy az új-zélandi madárfajok kipusztulását esettanulmányként vették alapul, és statisztikai adatmodellezéssel ebből becsülték meg az ismeretlen kihalt fajok mennyiségét. Új-Zélandon nagyon sok kihalt madárfaj nyomait lehet megtalálni különösen jól konzerválódott leleteken keresztül, a kutatók úgy is tekintettek rá, mint az egyetlen olyan szegletére a Földnek, ahol a kipusztult faunát majdnem teljes mértékben ismeri a tudomány. A kihalás ütemét elemezve pedig az egész világra vetítve megbecsülték a még nem ismert, kihalt madarak fajainak számát.

Az emberi történelem alatt 640 madárfaj kihalásáról tudunk biztosan, írja a tanulmány összefoglalója. Ezeknek a nagyrésze, mintegy 90 százalék, különböző szigeteken élő, különleges madárfajokat takar, amik az ember megjelenése után tűntek el. Ezek közé tartozik például az ikonikus (és tragikus sorsú) mauritius-i dodó, vagy az ászak-atlanti, pingvinekre hasonlító óriásalka. A tanulmány vezető szerzője, az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központjának (UKCEH) kutatója, Dr. Rob Cooke azt nyilatkozta a Euronewsnak, hogy az emberi tevékenység okozta madárkihalások fő oka az élőhelyek elvesztése, a természeti környezet kizsákmányolása, és különösen káros volt a patkányok, kutyák és sertések megjelenése az emberi kolonizációval.

A tanulmány most arra a konklúzióra jutott, hogy az ismert 640 faj mellett további 790 eddig ismeretlen madárfaj is kipusztulhatott az emberi történelem alatt. Ezek közül a természeti fajok kihalásának az üteme alapján körülbelül csak ötvennek kellett volna magától is kihalnia, így csak az emberi tevékenység állhat a háttérben. Csak a Csendes-Óceán térségében 570 faj halt ki az ember érkezése óta eltelt évszázadokban, ami a kihalás természetes ütemének százszorosa.

Bár a kihalásnak ez a léptéke az elmúlt 130 ezer évre van vetítve, a madárfajokra sok más élőlénnyel egyetemben az utóbbi néhány évszázad, az iparosodás, a klímaváltozás, és az intenzív mezőgazdaság jelentett nagyobb veszélyt, és ezek a veszélyek továbbra is fennállnak, ezért a tanulmány szerint további 700 madárfaj halhat ki a következő évszázadokban, ami viszont már fájó veszteség lesz a biodiverzitás csökkenésével amúgy is küzdő világnak. Dr. Søren Faurby, a Gothenburg-i Egyetem kutatója szerint a kihalt madarak fontos ökológiai szerepeket töltöttek be, magvak terjesztésétől a beporzásig. A kihalásuk pedig dominó-hatást okozhat, ahogy több ökoszisztéma képtelen lesz kompenzálni a kiesett madarakat, ez pedig további állatok és növények kihalásához fog vezetni.

Itthon is veszélyben vannak a madarak

Egész Európában, így Magyarországon is több vadon élő madár van kitéve a kihalás veszélyének. A BirdLife International nemzetközi Vörös Listájának 2021-ben megjelent változata drámai képet festett le: Minden ötödik őshonos európai madárfaj veszélyeztetett státuszba került. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ehhez további információkat tett hozzá a hazai helyzet alapján. Az egyik ilyen veszélyeztetett faj itthon a fürj, ami stabil státuszból mérsékelten fenyegetett státuszba került 2021-ben. Ennek az az oka, hogy a növényvédő szerek csökkentik a gyommagvakból és rovarokból álló táplálékát. A vetési varjú két kategóriával veszélyeztetettebb lett, és egész Európában a kihalás szélén van, itthon pedig csak a 2010-es évekre sikerült az állományt stabilizálnia a természetvédőknek. A kék vércse szintén rossz helyzetben van egész Európában, itthon a fajmegőrzési programok miatt stabil az állománya, azonban döntően a természetvédelmi gondnokság alatt álló, mesterséges fészektelepektől függ a fennmaradása. A magyar nemzeti jelképnek számító, és az MME 2024-es jubileumi évfordulójára az év madarának választott kerecsensólyom pedig szintén közelebb került a kihaláshoz, bár hazai állománya az utóbbi évtizedekben javult, és ma az Európai Unióban található állományának 60 százaléka Magyarországon fészkel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azonban a madarakat érintő kihalásokat nem csak a természet, hanem az emberiség is megszenvedi. Arról 2021-ben írtunk, hogy kétmillió fecske hiányzott Magyarországról, aminek emberi tevékenység, a nagyüzemi mezőgazdaság, a klímaváltozás a fő okai. Az országban a molnár fecske és füsti fecske egyedszáma csak 2000 és 2010 között 62 százalékkal zuhant le. Egy fecske nem csinál nyarat, de cserébe elfogyaszt egy kilogramm rovart a költési időszak alatt, így a kétmillióval kevesebb fecske után kétezer tonna kártevő marad a gazdálkodók nyakán, ami már komoly károkat tud okozni a mezőgazdaságban. Tavaly pedig az MME arról tájékoztatott, hogy az elmúlt két évtizedben több, mint 50 százalékkal csökkent a magyarországi fecskeállomány. Ez pedig a lakosságnak és a gazdálkodóknak is veszélyes, ugyanis a klímaváltozás miatt megjelenő új kártevők és betegségeket terjesztő szúnyogfajok elhárításában kulcsszerepe lenne az ország fecskéinek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A madarakat fenyegető veszélyekről egyébként tavaly is megjelent egy tanulmány, ami zord képet fest Európa vadmadarainak helyzetéről. A nagyívű, ötven kutatót bevonó kutatás 28 európai ország 37 évnyi idősoros adatait vetette össze, és arra jutott, hogy egy emberöltő alatt 550 millióval csökkent a vadon élő madarak száma a kontinensünkön.

Mindent összevetve, Európa vadon élő madaraira az egyik legnagyobb kihívást az intenzív mezőgazdaság jelenti, mivel a kártevőnek számító gerinctelen fajok irtása a táplálékláncban dominó-hatást indított. Azonban a városiasodás is különösen káros, a tanulmány szerint a második legnagyobb oka a vadmadarak kihalásának. Ezen kívül a klímaváltozás is hatalmas nyomást gyakorolt sok madárfaj európai populációjára. A kutatók szerint csak sürgős változás és mezőgazdasági reformok segíthetnek Európa vadmadarainak megmentésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58