Ez durva: tényleg cápát láttak a Balatonban?

Ez durva: tényleg cápát láttak a Balatonban?

agrarszektor.hu
A napokban egy "cápás" - hátuszonyos - balatoni videó terjedt el az interneten. Persze rögtön elkezdődtek a találgatások, hogy vajon igazi-e a videó, és, ha igen, akkor hogy lehetséges mindez? Elöljáróban annyit, hogy nem kell félnünk attól, hogy a nyári pancsolásunk közben cápacsemegék leszünk. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Annak a cápának nagyon nehéz dolga van, amelyik el akar jutni sós vízi élőhelyéről a Balatonra. Nemcsak egy vállalhatatlanul hosszú utat kellene megtennie, de az édesvíz sem tenne túl jót az egészségének. Röviden: a cápa nem él meg az édesvízben, azaz teljesen kizárt, hogy a cápáknak bármelyik fajtája megjelenjen a Balatonban

- mondta a sonline.hu-nak Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tisztázta a helyzetet.

EZ IS ÉRDEKELHET

De akkor mi volt a Balatonban?

Ami a felvételen látszik, az valószínűleg egy hibrid busa fajta, amelyek 40-50 kilogrammosak és közel 30 évesek. Testhosszuk elérheti a másfél métert is. Tájidegen halfajok, melyek a Balatonban nem képesek szaporodni és még a hatvanas években kezdték el telepíteni őket a Balatonba. Tehát tudatos telepítéssel kerültek a tóba, és a halászati szakemberek most azt várják, hogy öregedés által “kikopjanak”.

Amikor a partközeli vízfelszínen látjuk ezeket az egyedeket, akkor vagy szervi bajuk van, vagy már annyira öregek, hogy éppen elhullás előtti állapotban vannak. Ilyenkor jönnek fel a víz felszínére és látszik ki a hátuszonyuk, amely jóval kisebb, mint egy cápa uszonya

- hangoztatta a szakember.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?