Ez aggasztó: madárinfluenzás macskát találtak Magyarországon

Ez aggasztó: madárinfluenzás macskát találtak Magyarországon

agrarszektor.hu
Több más országhoz hasonlóan, hazánkban is kimutatták emlősállatból a magas patogenitású madárinfluenza vírusát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében elhullott házimacskánál azonosította a kórokozót. Az emberi fertőződés kockázata továbbra is elhanyagolható.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatták ki a Nébih szakemberei abból az elhullott házimacskából, amely Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből diagnosztikai vizsgálatra érkezett a hivatal laboratóriumába. A fertőzött macskával együtt tartott állatok jelenleg tünetmentesek, vizsgálatuk folyamatban van. A járványügyi nyomozás ugyancsak zajlik, azonban valószínűsíthető, hogy a fertőződés vadmadárral való közvetlen vagy közvetett érintkezés útján történt - írja a Nébih.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az emlősállatokban megállapított magas patogenitású madárinfluenza nem von maga után olyan szigorú járványügyi intézkedéseket, mint a baromfik esetében igazolt fertőzés. Az állattartó többi macskáját az állategészségügyi hatóság megvizsgálja és megfigyeli, egyéb intézkedésekre, például korlátozás alatt álló terület létrehozására vagy az állatok elaltatására nem kerül sor. Hazánkban más emlősállatból nem mutatták ki a betegséget. A kórokozót emlősállatoknál Európa-szerte csak elszórtan azonosították, nagy kiterjedésű megbetegedés kizárólag baromfifajokban jellemző. Annak az esélye, hogy a vírus embert fertőzzön, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kockázatbecslése alapján, továbbra is elhanyagolható.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?