Itt a fordulópont: a haltermelés beelőzte a halászatot

Itt a fordulópont: a haltermelés beelőzte a halászatot

agrarszektor.hu
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) pénteken közölte, hogy a tenyésztett víziállatok termelése első alkalommal haladta meg a hagyományos halászatból származó fogásokat, ami alátámasztja azt a reményt, hogy az akvakultúra képes kielégíteni a tenger gyümölcsei iránti növekvő globális keresletet.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A római székhelyű Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) a világ halászatának helyzetéről szóló legutóbbi kétéves jelentésében azt írta, hogy a globális halászati és akvakultúra-termelés 2022-ben elérte a 223,2 millió tonnás rekordot. Az akvakultúra, más néven aquafarming a vízi szervezetek, például halak, rákfélék, puhatestűek, valamint vízi növények és algák termesztése ellenőrzött környezetben.

"Ezek a számok azt mutatják, hogy az akvakultúrában rejlő potenciál a növekvő világnépesség táplálására szolgál" - mondta a FAO főigazgató-helyettese, Manuel Barange újságíróknak. Hozzátette:

Az elmúlt öt évtizedben ez volt a leggyorsabban növekvő élelmiszertermelési rendszer a világon.

Azonban mindössze 10 ország - Kína, Indonézia, India, Vietnam, Banglades, a Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Norvégia, Egyiptom és Chile - adja az akvakultúra-termelés közel 90%-át, és a FAO szerint fontos, hogy máshol is fejlesszék az ágazatot, különösen Afrikában, amely jelenleg nettó halimportőr.

Fenntarthatósági aggályok

A pénteki jelentés szerint a víziállat-élelmiszerek - amelyek világszerte milliók számára kulcsfontosságú fehérjeforrást jelentenek - egy főre jutó éves globális fogyasztása 2022-ben 20,7 kg volt, szemben az 1961-es 9,1 kg-mal, és az elkövetkező években tovább fog emelkedni. A fogott halászatból származó fogás az 1980-as évek vége óta stabil maradt, és 2022-ben 92,3 millió tonnát tesz ki.

"A fenntarthatóság kérdése nagy aggodalomra ad okot számunkra" - mondta Barange a FAO-tól, hozzátéve azonban, hogy sok nagyobb kereskedelmi halászatot jól kezelnek, beleértve a tonhalállományokat, amelyek mostanra megközelítik a fenntarthatóság 90%-os szintjét. "Ez figyelemre méltó javulás az elmúlt évtizedben" - mondta. Barange elmondta, hogy az ember által fogyasztott 10 legfontosabb tengeri faj 80%-át fenntartható módon hasznosítják.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?