Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A hivatalos adatok szerint a magyarok nagyobb része, 5,6 millió fő évente csak egyetlen alkalommal eszik halat, amelyet 1200-1800 forintos kilogrammonkénti áron vásárol. Mintegy négymillióan vannak azok, akiknek évente többször is fogyasztják, ők jellemzően kilogrammonként 2000-2200 forintért veszik a halat. A legalacsonyabb jövedelmi osztályhoz tartozók évente 1,7, a legfelső rétegben lévők évi négy kilogramm halat esznek.
Ezen túlmenően a hazai termelésből származó édesvízi halak fogyasztása több szempontból is fenntarthatóbb a sok esetben népszerűbb tengeri halfajokénál. A tengeri halászat során nagyüzemi módszerekkel, a tengerek és az óceánok túlhalászásával igyekeznek kielégíteni a növekvő fogyasztói igényeket. Ráadásul ezek messziről kerülnek a magyar fogyasztók asztalára, és így a szállítás és a hűtés az üvegházhatású gázok jelentős többletkibocsátásával jár. Ezzel szemben a hazai halastavak jelentős környezeti értékkel bíró élőhelyeket hoznak létre és tartanak fenn, emellett a tógazdaságok számos költözőmadárnak jelentenek pihenőhelyet.
Egészségi és fenntarthatósági szempontokból a halászat kiemelten fontos az egész ország számára, ugyanakkor a szabályozási környezet és a fogyasztási szokások miatt nehezebben finanszírozható, mint az agrárium más területei. Bankként elsősorban forgóeszköz-finanszírozással és a beruházások támogatásával tudjuk támogatni a gazdaságoktól a fogyasztók asztaláig tartó termékpálya erősítését, beleértve a feldolgozói kapacitások bővítését, ezáltal pedig az ágazat hazai és külföldi versenyképességének növelését
- mondta Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a bank kutatásokkal, elemzésekkel, előrejelzésekkel is segít eligazodni a gazdáknak a hazai és a globális halpiacon.
Dr. Németh István, a MA-HAL elnöke azt hangsúlyozta, hogy a halászati ágazat kitettsége az időjárásnak, aszálynak, árvizeknek legalább akkora, mint a növénytermesztésé. Mint fogalmazott,
az ágazatban jelenleg nincs területalapú támogatás, aminek a hiánya jelentős versenyhátrányt okoz a többi mezőgazdasági ágazattal szemben. A munkabérekben azonban versenyezni kell a tógazdaságok környezetében működő növénytermesztési vállalkozásokkal. A halászat ez idáig nehezen jutott hitelekhez, mert sok esetben a bankok nem ismerték annyira jól ezt az ágazatot. Ezért nagy örömünkre szolgál az MBH Bankkal megkötött stratégiai megállapodás, amely sokat segíthet az ágazat résztvevőinek finanszírozásában, ezen a keresztül az akvakultúra-ágazat növekedésében.