Megölte a tesztállatokat a terjedő madárinfluenza-törzs

Megölte a tesztállatokat a terjedő madárinfluenza-törzs

agrarszektor.hu
Az a madárinfluenza-vírustörzs, amely márciusban megfertőzött egy texasi tejgazdaság dolgozóját, halálos volt a vadászgörényekre az emberi betegség utánzására tervezett kísérletek során - jelentette pénteken az amerikai járványügyi és járványügyi központ (CDC) a Reuters szerint.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szezonális influenza ezzel szemben megbetegíti a vadászgörényeket, de nem öli meg őket - közölte a CDC. A szervezet szerint a görényeket tartják a legjobb kisemlősnek az influenzavírus-fertőzés és -átvitel tanulmányozására, és általában eszközként használják őket az új influenzavírusok közegészségügyi kockázatértékelésének tájékoztatására. A kutatók megállapították:

A vírus azonban kevésbé hatékonyan terjedt légzőszervi cseppek útján, mint más influenzatörzsek. Ez arra utal, hogy az ehhez hasonló vírusoknak "változásokon kell átesniük ahhoz, hogy hatékonyan terjedjenek cseppek útján a levegőben, például köhögésből és tüsszentésből" - közölte a CDC.

Változik a vírus, könnyebben terjed

A Reuters pénteken korábban arról számolt be, hogy az amerikai szövetségi és állami ügynökségek a madárinfluenza tejelő szarvasmarhák körében történő lehetséges légúti terjedésének kutatását tervezik, hogy ezzel irányítsák a vírus megfékezésére és az embereket érintő fertőzés csökkentésére irányuló erőfeszítéseket. A légúti terjedés több lehetőséget adhat a vírusnak a fejlődésre - írták.

Öt fertőzés, egy haláleset

Az Egyesült Államokból, Mexikóból és Ausztráliából március óta összesen öt emberi megbetegedést jelentettek a H5-ös madárinfluenza különböző változataiból. A három amerikai eset enyhe volt, két tejipari dolgozó - az egyik Texasban fertőződött meg - csak kötőhártya-gyulladást, azaz rózsaszín szemgyulladást tapasztalt, míg egy harmadik eset légúti tünetekkel járt.

- közölte pénteken a WHO.

Egyelőre alacsony a kockázat, de nem árt résen lenni

A vadászgörényeknél talált új eredmények "nem meglepőek, és nem változtatják meg a CDC kockázatértékelését a legtöbb emberre vonatkozóan, amely alacsony" - közölte az ügynökség. Hozzátették:

Az eredmények azonban megerősítik, hogy a fertőzött állatokkal kapcsolatba kerülő embereknek óvintézkedéseket kell tenniük, valamint a közegészségügyi és mezőgazdasági szervezeteknek továbbra is együtt kell működniük annak érdekében, hogy megakadályozzák a vírus további tejelő állományokra és emberekre való átterjedését.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?