Óriási felfedezést tettek ezekkel a halakkal kapcsolatban Magyarországon

Óriási felfedezést tettek ezekkel a halakkal kapcsolatban Magyarországon

agrarszektor.hu
A hazai szürkeharcsa-tenyésztést segítheti a HUN-REN Állatorvostudományi Kutatóintézet (HUN-REN ÁTKI) és a Koppenhágai Egyetem munkatársainak közös kutatása, amely a kopoltyúférgesség hatékonyabb kezelését alapozza meg. A kutatás eredményeit a rangos Scientific Reports legújabb számában publikálták.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A hazai halászati ágazat jelenleg egyik legkeresettebb terméke a leső- vagy szürkeharcsa, amely mind a tógazdasági haltenyésztésben, mind az intenzív rendszerekben meghatározó halfaj. A magyar akvakultúrákban megtermelt éves halmennyiség - a FAO 2020-as adatai szerint - 23.780 tonna. Bár a szürkeharcsa ezen belül csak a hatodik helyen áll a ponty és néhány más halfaj után, azonban mennyisége emelkedő tendenciát mutat.

A harcsatenyésztés sikerét a termelést veszélyeztető tényezők, betegségek - például a szürkeharcsa-kopoltyúférgesség - hatékony kezelésével lehet megalapozni. A Thaparocleidus vistulensis egy gazdaspecifikus monogenetikus mételyfaj, amely olyan mértékben képes felszaporodni a szürkeharcsa kopoltyúján, hogy az súlyosan veszélyezteti az állomány egészségét és a termelés gazdaságosságát. A kopoltyúférgesség leküzdésére új, környezettudatos és fenntartható módszerekre van szükség. A HUN-REN ÁTKI kutatói a Koppenhágai Egyetem munkatársaival együttműködve az EU Marie Skłodowska-Curie-pályázatának anyagi támogatásával sokrétű kutatást indítottak ezen a területen, amelynek során molekuláris technikákat és pásztázó elektronmikroszkópiát is alkalmaznak. A kórokozó anatómiájának, szaporodását befolyásoló sajátságainak és a betegség kialakulásának jobb megismerésével a halgazdaságokban alkalmazható célzott védekezés kidolgozása elérhető közelségbe kerül.

A monogenetikus laposférgek a paraziták változatos csoportját képviselik. A szürkeharcsát három, egymással közeli rokonságban álló kopoltyúféregfaj (a T. vistulensis, a T. siluri és a T. magnus) képes megfertőzni. Az egyes fajok hagyományos parazitológiai elkülönítése a kitinizált képletek, mint például a párzási szerveket merevítő struktúrák, illetve a rögzülést biztosító kapaszkodó horgok (2 pár központi és 7 pár szegélyhorog) morfológiája alapján történik. E képletek minél pontosabb megismerése - a fajazonosítás mellett - az egyes paraziták inváziós hatékonyságára, szöveti károkat okozó képességük mértékére is fényt deríthet.

A publikált kutatási eredmények elsőként közölnek nagy felbontású, valós képet és részletes leírást a Thaparocleidus vistulensis külső és belső struktúráiról. A molekuláris adatok felhasználásával végzett filogenetikai vizsgálatok a faji besorolás megerősítése mellett igazolják a tenyésztett szürkeharcsát és a természetes vizekben élő harcsapéldányokat fertőző T. vistulensis és T. siluri faj közötti közeli rokonságot. A közölt adatok megalapozzák a kopoltyúféreg szaporodását szabályozó stratégia kidolgozására irányuló kutatómunkát, amely eredményesebbé teheti a szürkeharcsa-tenyésztést.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 30. 14:02