Ötödével nőtt az őshonos juhfajták állománya

Ötödével nőtt az őshonos juhfajták állománya

agrarszektor.hu
Nagy erőfeszítéseket tesz az Agrárminisztérium azoknak az őshonos állatfajtáknak a megőrzéséért, amelyek az elmúlt évszázadok során a magyarsággal együtt éltek - mondta a szaktárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a III. Racka Fesztiválon, Kunadacson. Feldman Zsolt elmondta: az utóbbi években mintegy 20 százalékkal nőtt az őshonos juhfajták állományainak és tenyészeteinek létszáma a támogatásoknak köszönhetően.

A vidékfejlesztési programban támogatható volt a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése. Így például a cigája juh, a cikta juh, a gyimesi racka, a hortobágyi (magyar) racka, a magyar merinó, tejelő cigája és a magyar parlagi kecske is. A felhívás révén közel 2 milliárd forint támogatásban részesültek a juhtartók, és közel 50 millió forintot kaptak a kecsketartók – tette hozzá az államtitkár.

Genetikai erőforrások

A VP-s támogatás lejártát követően is folytatódott az állati genetikai erőforrások in situ megőrzésének támogatása – tájékoztatott az államtitkár. Majd emlékeztetett arra is, hogy idén tavasszal jelent meg az „Állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro megőrzésének, és szakmai támogató tevékenyég megvalósításának támogatása” című pályázati felhívás. A konstrukció keretében három célterület mentén valósul meg az állati génmegőrzés támogatása. A felhívás kötelezettségvállalási időszaka 2024. május 1-től 2029. április 30-ig tart, a támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3. és 2024. július 3. között volt lehetőség.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 28. 14:31