Mérgező növények otthon: ezektől mindneképp tartsd távol a kutyádat

Mérgező növények otthon: ezektől mindneképp tartsd távol a kutyádat

agrarszektor.hu
Az orchideák népszerű, hosszan virágzó szobanövények, amelyek általában nem mérgezőek a kutyák számára. Ennek ellenére, ha egy kutya nagyobb mennyiségben fogyaszt belőlük, emésztési problémák, például gyomorrontás vagy hasmenés léphet fel. Az orchideakéreg és a növényápolás során használt vegyszerek viszont veszélyt jelenthetnek, ezért fontos állatbarát termékeket használni, és figyelni a kutya egészségi állapotát - írja a HelloVidék.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Az orchideák a világ legnépszerűbb szobanövényei közé tartoznak, és nem véletlenül: kimondottan hosszan virágoznak, remekül mutatnak vágott virágként is, ráadásul számos fajuk - például a legelterjedtebb orchidea típus, a Phalaenopsis, másnéven lepkeorchidea - viszonylag könnyen gondozható. A beltéri orchideák általában a meleg, párás, ám közvetlen napfénytől védett helyet kedvelik, a legtöbb magyar otthonban kiválóan tarthatóak. Azonban legtöbb orchideafaj nem mérgező.

A kutyák és más kiskedvencek számos különböző okból kifolyólag fogyaszthatnak növényi részeket, ezek közé az okok közé soroljuk például az unalmat (így szórakoztatja magát az állat), a stresszt vagy az egyszerű, „gyermeki” kíváncsiságot is. Jó hír a kutyatartóknak, hogy a legtöbb orchidea nem mérgező az állatokra nézve: az Amerikai Állatkínzás Elleni Társaság (ASPCA) a legnépszerűbb orchideanemzetséget, a Phalaenopsist a kutyák és a macskákra tekintetében is egyértelműen a „nem mérgező” kategóriában tartja nyilván, azonban a témához mindenképpen érdemes hozzáfűznünk, hogy az orchideák népes családján belül több, mint 25 000 fajt különböztetünk meg. Bár a lapnak egyelőre nincs tudomása olyan jelentésről vagy tanulmányról, ami bizonyítaná, hogy bármely orchideafaj komoly problémát jelentene a kutyák egészségére nézve, lehetnek olyan, eddig be nem vizsgált fajok vagy különleges hibridek, amelyek bizonyos fokú kockázatot jelenthetnek számukra.

 

Az orchideákról nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy nem mérgezőek, ez még nem jelenti azt, hogy a kutyák szabadon rágcsálhatják őket. Az orchidearajongók tapasztalatból tudják, hogy az orchideák, bár virágzásuk hosszan tart, nem tartoznak a bőséggel virágzó növényfajok közé, éppen ezért nagy kár lenne értük, ha nagy gonddal ápolt növényeinket kis kedvenceink rágcsálása miatt elveszítenénk, ráadásul a kutyák számára nem mérgező növények is okozhatnak az állatoknál gyomorrontást, hányást és hasmenést, pláne akkor, ha rendszeresen vagy nagyobb mennyiségben fogyasztják őket.

Bár az orchideák általában nem mérgezőek, a kutyák emésztőrendszere érzékeny lehet bármilyen szokatlan táplálék bevitelére. Ha a kutyusunk nagyobb mennyiségben fogyaszt orchideát, az gyomorproblémákat okozhat nála

- árulta el a témával kapcsolatban Dr. Jane Smith, állatorvos.

Más veszélyek is leselkedhetnek a kutyákra

Magukon a növényeken kívül más veszélyek is leselkedhetnek otthonunkban a kutyákra: az orchideakéreg lenyelése például bélelzáródást okozhat, a növényvédő szerek és a műtrágyák pedig mérgezőek lehetnek rájuk nézve, éppen ezért ajánlott szerves, a háziállatok számára is biztonságos tápoldatokat, például halemulziót használnunk gondozásukhoz.

Bár az orchideák összességében biztonságos választásnak tűnnek a kutyás háztartások számára, ahogy ez bármelyik másik szobanövényre is igaz, érdemes velük körültekintően bánni. Ha egy kutya az óvintézkedések betartása ellenére véletlenül mégis megeszik egy orchideát, az még alapvetően nem ad okot a pánikra, azonban, ha jelentős mennyiséget fogyasztott, vagy ha szokatlan tüneteket produkál ennek következtében, érdemes állatorvoshoz fordulnunk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?