Nagy a baj: veszélyes kártevő jelent meg a magyar vizekben

Nagy a baj: veszélyes kártevő jelent meg a magyar vizekben

agrarszektor.hu
Olyan állat bukkant fel a magyar tengerben, amely komoly aggodalomra ad okot. Mind a Balatonban és annak vízrendszerében, mind pedig a Séd vízrendszerben is kimutatták a vörös mocsárrák jelenlétét.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Bár korábban nem volt jelen a térségben egy tízlábú rákfaj, az utóbbi időben azonban egyre nagyobb számban találkoznak vele a kutatók. A vörös mocsárrák (Procambarus clarkii) egyedeit főként hobbi állattartók eresztik a vízbe, ami azért veszélyes, mert az idegenhonos faj káros hatással van az őshonos fajokra - olvasható az Infostart oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park közlése szerint a faj világszerte az egyik leggyakoribb tízlábú rákfajjá vált a véletlen és direkt telepítések hatására. Ebben nagy szerepe van az emberi felelőtlenségnek, tudatlanságának, hiszen számos természetes vízbe bekerült, főleg a kevésbé jártas hobbi állattartóknak köszönhetően. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén - ami magában foglalja Veszprém, Zala vármegyét és Somogy vármegye Balatonhoz közeli, északi részét -, mostanáig nem volt ismert a vörös mocsárrák előfordulása. A nemzeti park és a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézet munkatársai idén októberben azonban mind a Balatonban és annak vízrendszerében, mind pedig a Séd vízrendszerben is kimutatták a vörös mocsárrák jelenlétét, ami komoly aggodalomra ad okot.

A vörös mocsárrák a hazai viszonyok között is igen jól érzi magát. Az eddigi hazai előfordulási helyein is gyors terjeszkedésbe kezdett. A mocsárrák egy igen agresszív faj, ahol felbukkan, ott a vízi élőlények fajösszetétele gyorsan megváltozik. Azonban nem csak ezzel, hanem az általa hordozott kórokozók által is megtizedeli az őshonos tízlábú rákfajaink állományait. Jelen esetben a Bakony és Balaton térségében elsősorban a folyami rákra és kecskerákra jelent nagy veszélyt. Kiváló aljzatfúró, ezért az árvízvédelmi töltések, a zárt és felszíni csatornahálózatok gyengítésével is képes károkat okozni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?