SAJTÓKÖZLEMÉNY: Még javában vágják a fát az erdőkben - tájékoztat a Magyar Agrárkamara

agrarszektor.hu
Nagyjából egy hónap van vissza a fő fakitermelési szezonból. Az erdőgazdálkodók ilyenkor termelik ki a legtöbb fát, azaz a fő bevételi forrásukat. Sok laikus viszont azt látja, hogy irtják az erdőt. Érdemes hát röviden áttekinteni, mi is a valóság - tájékoztat a Magyar Agrárkamara.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az erdőgazdálkodók legfontosabb bevételi forrása a kitermelt fa. Fakitermelésre az erdő növekedése, illetve a fatermesztési ciklus során időszakonként van lehetőség. A munka legnagyobb része az erdő vegetációs időszakán kívül, október elsejétől március végéig tart. A fakitermelést a fiatalabb korú erdők esetében elsősorban az állomány nevelése, az idősebb állományok esetében pedig inkább a faanyag kinyerése érdekében hajtják végre.

Az országban évről évre kevesebb fát vágnak ki, mint amennyi egy évben "megterem". Ez köbméterekben kifejezve a következő: 13,1 millió köbméter az évi átlagos növekedés, ebből több mint 7 millió köbmétert vágtak ki az erdészetek. Ennek következtében a fakitermelés aránya a folyónövedékhez viszonyítva a 2000. évi 62 %-kal szemben 2010-ben például 48 % volt és ma is hasonló az arány. Tehát az ország faállománya - a területnövekedése mellett - is gyarapodik. Nagyjából 2 millió hektárt borít ma erdő, melyen összességében 355-360 millió bruttó köbméternyi fa található.

Az állománynevelési munkálatok megkezdésével kivágják a kedvezőtlen adottságú, illetve a továbbnevelésre alkalmas egyedek fejlődését akadályozó, vagy kiszáradt fákat. A szakemberek ilyenkor az állományok szerkezetének javítására törekednek. Az erdőállományok növekedése során különböző beavatkozásokra van szükség, mint: tisztításra, törzskiválasztó gyérítésre, növedékfokozó gyérítésre. A vágásérettség elérésekor véghasználatra van lehetőség, ami lehet tarvágás vagy fokozatos felújító-vágás. A gyors növekedésű, jellemzően faültetvényként termesztett fafajok esetében a termesztés-technológia és a rövid vágáskor miatt nem minden erdőnevelési beavatkozást kell elvégezni, a természet közeli erdőket alkotó, lassú növekedésű fafajoknál viszont az erdőnevelési beavatkozásra akár többször is szükség lehet.

A fentiektől eltérő erdőnevelést igényelnek az úgynevezett szálaló erdők, amely erdőállományban egyszerre és együtt megtalálható minden korosztályú fa, ezért itt gyakori (3-6 évenkénti) visszatérésekkel, az egyes faegyedek nevelését célozzák a beavatkozások.

A 2009-ben hatályba lépett új Erdőtörvény nemcsak lehetővé teszi, hanem állami erdőterületen kötelezően elő is írja az úgynevezett "folyamatos erdőborítást eredményező, szálaló és átalakító" üzemmódok fokozatos bevezetését.

A fakitermelések során mindig - különösen védett területeken - ügyelni kell a természeti értékek, a védett állat- és növényfajok élőhelyének kíméletére, megőrzésére - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara Erdészeti, Halászati és Vadászati Osztálya.

Forrás: MA

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?