Látvány-pálinkafőzde épült Sióagárd-Leányváron

agrarszektor.hu
Egy látogatófolyosón sétálva a pálinkafőzés minden momentumát végignézhetik a vendégek a Savanya család új, uniós támogatással épült pálinkafőzdéjében a Tolna megyei Sióagárdhoz tartozó pincefaluban, Leányváron - tájékoztatta Savanya Csaba kereskedelmi igazgató csütörtökön az MTI-t.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 13. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A decemberi rendezvényen immár 11. alkalommal adjuk át tíz kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

A 430 négyzetméteres, kétszintes épület gerincében futó látogatói folyosó négy termen vezet végig. Az elsőben a gyümölcsfeldolgozást, a másodikban az erjesztést, a harmadikban a lepárlást, a negyedikben az érlelést ismerhetik meg a látogatók - mondta Savanya Csaba. Az épületben egy 40-50 személyes kóstolóterem és mintabolt is helyet kapott.

Az új Savanya-Pálinkaház a vidékfejlesztést támogató pályázat segítségével, 150 millió forintból épült meg. A zöldmezős beruházással létrehozott 430 négyzetméter alapterületű, kétszintes látvány-pálinkaházban az ország egyik legmodernebb főzőberendezését építették meg. A gépsort Németországban gyártották. A magas tornyos főzőberendezésen egy ütemben készül a pálinka, így az illatok, zamatok intenzívebben megmaradnak - vázolta a tulajdonos.

Az 1986-ban létrehozott családi vállalkozás eleinte csak bérfőzéssel foglalkozott, a kereskedelmi főzés 2005-ben indult. A termelt mennyiség folyamatosan nő, 2012-ben várhatóan hatvanezer palack körül alakul. Az új gépsor viszont akár évi kétszázezer palack pálinka előállítására is alkalmas. A pálinkaházat működtető cég nettó értékesítési árbevétele 2010-ben 28 millió forint, 2011-ben 52 millió forint volt. A cég tizenötféle gyümölcsből háromféle pálinkasorozatot készít. Van 38 fokos ágyas, 44 fokos prémium és 50 fokos hagyományos. A mostani fejlesztés nemcsak a termékelőállítást szolgálja, hanem a turizmus fellendítését is - hangsúlyozta Savanya Csaba.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. július 12. 06:03