Nem is hinnéd, miből készülhet pálinka - a klímaváltozás már ebbe is beleszól

Nem is hinnéd, miből készülhet pálinka - a klímaváltozás már ebbe is beleszól

agrarszektor.hu
Napjainkban a klímaváltozás komoly gondokat okoz a gyömülcstermesztésben és ezáltal a pálinkafőzésben is. Előbb-utóbb új gyümölcsfajtákból kell majd pálinkát főzni, mert az eddigi alapanyagok nem élik túl az éghajlatváltozást. A hagyományos alma, barack és szilva pálinkák mellett teret kaphat például a kivi is.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A szokatlan tavaszi és nyári időjárás miatt idén több gyümölcs esetében is jóval korábban kezdődött és hamarabb is ér véget a szezon, miközben a nagy viharok, esőzések órási károkat okoztak. A termés minősége és mennyisége kihat a pálinkafőzésre is. A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy a mennyiség miatt idén nem kell aggódni. A szokottnál nagyobb szezonális csapadékmennyiség elsősorban a meggy és a cseresznye termést érintette rosszul.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mihályi László szerint az idei szilvatermés jó lesz, ami a pálinkafőzésnek is kedvezhet majd. A szőlő esetében több ültetvényen is fagykárok keletkeztek, de lesz annyi termés, hogy kiszolgálja a pálinkafőzdéket. Hozzátett, hogy szépen termett idén az almakörte is, így összességében nem borúlátó a pálinkafőzési lehetőségekkel kapcsolatban. Ugyanakkor megjegyezte:

nem mindig a legjobb minőségű gyümölcsöket kapják meg a főzdék.

A szakember arra is kitért, hogy a klímaváltozás miatt más gyümölcsök termesztésére is át kell állni. Korábban az volt a jellemző például a barack esetében, hogy két-három évnyi jó termés után következett egy rosszabb. Mostanra viszont ez teljesen megfordult, így 2-3 év rosszabb időszak után következik egy jobb, amely elsősorban a májusi fagyoknak tudható be. A szilva és a meggy jobban bírja az éghajlatváltozást, de kérdéses az alma esete az öntözés miatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gyümölcstermesztés rendkívül kézi munkaigényes és jelenleg nagyon nehéz munkaerőt találni, miközben az ültetvények megfiatalítása is nagyon fontos feladat lenne. Mihályi László szerint a klímaváltozás miatt

főként a bogyós gyümölcsök vannak veszélyben, a málna „szinte teljesen ki fog kopni”, a fekete ribizli pedig már most is komoly fejtörést okoz a termelőknek.

A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke végül elmondta: helyi termesztésű gyümölcsből már Magyarországon is készül kivipálinka.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?