Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Bár 10-15 éve még ritkaságszámba ment, ha valakinek a kertjében egyáltalán beérett a füge. Azóta azonban nagyot fordult a világ, és ma már itthon sem számít kuriózumnak ez a mediterrán gyümölcs. Ezzel kapcsolatban Utassy Luca elmondta, hogy bár a magyar füge már egészen megszokottnak tekinthető, az ilyen nagyságrendű - sok hektáros - ültetvény továbbra is különlegességnek számít, ugyanis egész Európában ritkán termesztik a fügét ültetvényes formában. De míg korábban, ha volt is a kiskertekben füge, pár évente biztos visszafagyott, az elmúlt pár évben viszont nem volt olyan hideg tél, ami komolyan károsította volna a bokrokat.
Korábban a füge olyan különlegességnek számított, ami csak a mediterrán térségben terem. Most, hogy elterjedtebb lett, az emberek jobban elkezdték itthon is keresni - mondta a szakember, hozzátéve, hogy jóformán magyar gyümölcs lett belőle. Vagyis megtalálható a kertekben, az emberek ismerik a fügelekvárt, és mivel a magyarok jó része nem kertes házban lakik, a boltban és a piacon is egyre inkább keresik a megvásárolható fügét. A hátránya pedig nyilván az, hogy egyre többeknek terem otthon is.
Tehát egy kicsit növelte is a piacot, meg egy kicsit csökkentette is. De mi örülünk annak, ha a füge nem csodabogárként van kezelve, hanem az emberek keresik, és reményeink szerint az éttermek is majd jobban tudatosítják, hogy ez egy Magyarországon is kapható gyümölcs, és még inkább betervezik a menüjükbe
- mondta Utassy Luca.
A szakember elmondta, hogy az utóbbi időszakban kevesebb energiát tudtak a fejlesztésekre fordítani, örülnek, hogy egyáltalán az ültetvényt meg tudják művelni. Szüretelni meg szállítani hatalmas kihívás volt, de közben azért elkezdtek új fajtákat szaporítani. Ezzel kapcsolatban Utassy Luca kifejtette, hogy elkezdtek mindenfelől gyűjteni, szaporítani, ezek egyelőre faiskolában vannak, a következő években szeretnék ezeket kiültetni egy újabb nagyobb telepítési hullámban. Remélik, hogy ez segít majd nekik a szakma élén maradni.
Ami egy érdekesség, hogy tavaly volt együttműködésünk a Vakvarjú éttermekkel, amik Pesten elég népszerűek, ők készítettek nagyobb mennyiségű fügepálinkát, ami most ősztől elérhető lesz náluk
- árulta el a Fügeliget Kft. tulajdonosa.
Hamarosan a különleges fajták is megjelenhetnek itthon
Utassy Luca elmondta, hogy a tervezett fajták között vannak a csíkos héjú fügék, de zöld-sárga és lila-vörös csíkosak is. Mindig vegyesen szállítják a fajtákat, minden adag úgy néz ki, mint egy bonbon, ehhez jó kiegészítést jelentenének ezek az érdekességek. Aztán majd meglátják, ezek mennyire válnak be, és hogy olyan egyszerű-e a termesztésük, mint remélik. A legismertebb csíkos fajta a Panaché, de van a martinique-i füge is.
Az idei termést illetően a szakember úgy fogalmazott, hogy egyelőre nagyon jónak ígérkezik. A tavalyi nyári szezonra ez nem volt elmondható, kicsit megfagyott tavasszal, másrészt elvitték az esők is, aztán a második termés már jól alakult, mivel nagyon hosszú, száraz ősz volt, ami nekik mindig kedvez. Novemberben, amikor elkezdett esni a hó, még a zöld levelekre esett. Persze most még nem lehet kiszámítani, hogy idén milyen lesz a terméshozam, de van bőven a fákon, és remélik, hogy az ősz is nagyon jól alakul majd.
Milyen árak várhatók idén?
Utassy Luca elmondta, hogy idén nem emeltek árat. Tavaly 3 ezer forint volt a füge kilója, és úgy gondolták, hogy ez egy olyan lélektani határ, amit egy darabig megtartanak. Részben azért, mert nem ebből élnek, eddig sem csináltak ebből olyan nagy profitot, másrészt most lettek a bokrok akkorák, hogy rettentően sok termés van. Természetesen ennek nagy része nem értékesíthető frissen, mert megcsípi a madár, a rovar, ráesik az eső, és amit lehet frissen értékesíteni, annak is a nagy része nagyon rövid idő alatt érik le.
Tehát egyre több termést kellene eladnunk ugyanolyan rövid idő alatt, mivel gyorsan romlik, szinte azonnal. Keresnünk kell új eladóhelyeket, felvevőpiacokat. Vannak ilyenek, csak nagyon munkaigényes ennek a logisztikáját kitapasztalni és menedzseln. Egyre emelkedő árakkal ezt nem tudnánk tartani. Úgyhogy pont az ellenkezőjét csináljuk, például ha valaki nagy mennyiséget vesz, vagy cefrének viszi, vagy eljön érte, leszedi, ezt már akciózzuk is. Nekünk megéri, ha kevesebbért elviszik, de legalább valaki elviszi
- magyarázta a szakember.
Pár évvel ezelőtt még nem kellett ezt csinálniuk, mert nagyjából annyi volt a termés, amennyit az akkori áron el tudtak adni. De a termés mennyisége ugrásszerűen megnőtt, és ehhez igazodniuk kell árban is, meg mindenben.
Utassy Luca beszélt arról is, hogy a szedd magad akció tavaly jól működött, és idén is meghirdettek egy akciós hetet. Ennek látszott az eredménye, azon a héten főleg nagyon sokan voltak. De azt gyanítják, hogy azok az ültetvények, amelyek közelebb vannak Budapesthez, elvonják azon vásárlók jó részét, akik jönnének.
A kártevők is egyre jobban szeretik a fügét
A Fügeliget Kft. tulajdonosa elmondta, hogy a gyümölcs idén jóval korábban érett, mint szokott, de érdekes módon idén náluk nem volt nagy a madárkár. Az őszi szezonban pedig már szinte sosincs madárkár, mert akkor már inkább a szőlőre mennek - tette hozzá a szakember. Utassy Luca beszélt arról is, hogy a klímaváltozással más kártevők is jobban megjelennek, eddig például nem volt sok poloska náluk, de tavaly már nagyon felfutott, és úgy néz ki, hogy ez az év is eléggé poloskás lesz. Ez megcsipegeti a gyümölcsöt, és ez semminek nem tesz jót. Nem szoktunk permetezni, nincs is értelme, mert érő gyümölcsöt nem lehet. Voltak már hasonló, gradáló kártevők, mint például a darázs. A poloskák esetében azt várjuk, hogy összeomoljon a populáció, és ne legyen ilyen kártékony. Amit meg addig csinálunk, hogy a lehető legalaposabban próbáljuk válogatni a szemeket, hogy ne kerüljön friss eladásra olyan, ami csípett.
De sajnos a mezőgazdaság már csak ilyen. Inkább termesztünk vegyszermentesen, ameddig lehet. Egyébként ekkora léptékben hiába vannak rajta molyok, egyebek, összességében nem annyi, ami komolyan befolyásolná a termésmennyiséget, hogy ezzel kezdeni akarjunk valamit. Persze nem tudjuk, mikor jön esetleg egy „sáskajárás”, ami az egész ültetvényt lezabálja, de nagyon reméljük, hogy ilyen nem lesz
- mondta Utassy Luca.