Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A fekete húspiac szereplői lobbiznak a kormánynál annak érdekében, hogy ne valósuljon meg a korábban beharangozott drasztikus áfa csökkentés. A legális húsipari cégek szerint a rendkívül éles piaci verseny garantálná, hogy a forgalmi adó mérséklésével a fogyasztói árak is csökkennének. Az viszont akár újabb tömeges iparági csődökhöz vezetne, ha a kormány hatósági húsárakat határozna meg.
Úgy tűnik, megmozgatják politikai kapcsolataikat azok a piaci szereplők, akiknek nem érdekük a drasztikus húsáfa-csökkentés - reagált Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke azokra a hírekre, amelyek szerint a kormány esetleg saját korábbi ígéretei ellenére sem mérsékli a sertés- és baromfihúsok áfáját, ehelyett inkább hatósági húsár bevezetését latolgatja.
Éder Tamás szerint a 27 százalékos áfával fémjelzett mai helyzet fenntartásáért azok lobbiznak, akik a szürke- és feketegazdaságban működnek, és a rendkívül magas, 27 százalékos forgalmi adót kihasználva törvénytelen csatornákon, olcsóbban értékesítik termékeiket a legálisan üzemelő cégeknél. Elsősorban kevésbé szem előtt lévő és ellenőrzött kis- és közepes húsipari vállalkozásokról van szó, mivel a közepes cégek többsége, illetve valamennyi nagy társaság olyan szigorú informatikai és adminisztrációs rendszereket alkalmaz, amelyek az illegális termékékesítést lehetetlenné teszik.
Mint ismert, a kormány képviselői korábban saját nyilatkozataikkal maguk vállalták be, hogy januártól a mai 27 százalékról 5 százalékra csökkentik a sertés- és baromfihúsok áfáját. Most azonban a hivatalos nyilatkozatok szerint a kabinet ígéreteiből azért táncol vissza, mert nem látja biztosítottnak, hogy az adómérséklés valóban megjelenik a fogyasztói árakban. A kormány attól tart, hogy az adóváltozást a piaci szereplők "lenyelik".
A fogyasztói árak csökkenésére az a rendkívül éles verseny jelentené a garanciát, amely a húspiacon dúl - szögezte le ugyanakkor a szövetség elnöke. Emiatt a gazdasági szereplők nem engedhetnék meg maguknak, hogy a jelentős - 22 százalékos - áfamérséklést ne érvényesítsék áraikban. A verseny miatt az adóváltozás meghatározó része - jelentős csökkenést okozva - megjelenne a fogyasztói árakban, bár az iparág részvevői korábban azt is egyértelműsítették, hogy az áfamérséklés egy részét rendkívül rossz mai jövedelmezőségi helyzetük javítására kellene fordítaniuk.
A legújabb nyilatkozatok szerint a kormány a "garantált" húsárcsökkenés érdekében azt sem tartaná elképzelhetetlennek, ha a húspiacon hatósági árak lépnének életbe. A Hússzövetség elnöke viszont úgy véli, hogy az állami hatósági ár bevezetése nem lenne reális a mai piacgazdasági körülmények között. Emellett egy ilyen törekvés azért is nehezen lenne értelmezhető, mert a húsipar rendkívül sokféle hústerméket és készítményt gyárt (például a különböző virslik száma több százra tehető), ennyiféle árat pedig - állapította meg Éder Tamás - képtelenség lenne meghatározni.
A kormány eddig akkor írt elő hatósági árakat, ha az adott termékek vagy szolgáltatások pontosan körülhatárolhatók voltak, egy-egy piaci szereplő valamely gazdasági szektorban monopolhelyzetet foglalt el, illetve irreális díjszabással a lakosság rovására extraprofitot ért el - húzta alá a szövetség elnöke. A húsiparra - tette hozzá - e jellemzők egyik sem illik, ráadásul a hatósági ár további súlyos veszélyt jelentene a legális cégekre. Újabb húsipari csődök sokaságát idézné ugyanis elő, ha a kötelező hatósági árakat túlságosan alacsonyan állapítanák meg, így a vállalkozások jövedelmezősége további drasztikus mértékben romlana.