Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!
NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!
Összesen nem jutottak annyi fejlesztési forráshoz a magyar élelmiszeripari vállalkozások az elmúlt huszonöt évben, mint amennyit a tervek szerint 2020-ig felhasználhatnak majd - jelentette ki Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára egy konferencián. A tárca új élelmiszeripari fejlesztési stratégiát dolgozott ki, amely hamarosan a kormány elé kerül. A célkitűzések között szerepel az élelmiszeripari vállalkozások stabil finanszírozási és gazdálkodási feltételeinek biztosítása, az innováció ösztönzése és az élelmiszeriparban dolgozók tudásának korszerűsítése. Ezzel megvalósítható a biztonságos élelmiszerellátás Magyarországon - hangoztatta az államtitkár.
A stratégia elfogadása után 300 milliárd forintos fejlesztési programot indítanak, amelyből 200 milliárd a még uniós egyeztetés alatt álló vidékfejlesztési programból (VP), 100 milliárd a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (GINOP) származik majd. A VP-t a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkársága, a GINOP-ot a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyeli.
A fejlesztésektől részben munkahelybővülést, részben hatékonyságjavulást remélnek. Zsigó Róbert szerint hosszabb távon azt akarják elérni, hogy a magyar élelmiszeripar jövedelmezősége a mostani nulla körüli szintről 4-5 százalékra növekedjen, miközben a belföldi értékesítés 7-10 százalékkal, az export 30-40 százalékkal bővül.