Más ízű a kínai hamis méz, ezért keverik

agrarszektor.hu
Érzékszervi vizsgálatokkal deríthető ki, tartalmaznak e kínai hamisítványokat a magyar mézek. A Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (Nébih) az agrártárca utasítására már meg is kezdte az ellenőrzéseket. A kínai "megsütött" méznek más íze van, mint egy normálnak, de a fogyasztók "tisztán" nem kapnak kínait, mert az importot etikátlan módon belekeverik a kiváló magyar mézekbe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Érzékszervi vizsgálatokkal leleplezhetők azok a hamisítványok, amelyekkel összekeverik az európai és magyar mézeket - jelentette ki Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára az InfoRádiónak. Az FM ezért vizsgálatot rendelt el, és a tárca komoly szankciókat ígér a nyerészkedő termelőknek.

Az államtitkár szerint a Nébih már el is kezdte az ellenőrzéseket, amelyek szúrópróbaszerűek lesznek. Ahol a hatóság kimutatja a kínai mézek jelenlétét, ott nagyon komoly vizsgálatok következnek, hiszen ez eredethamisításnak és megtévesztésnek minősül.

A tiszta kínai méznek más íze van, mint egy normál méznek - ezt "megsütött méznek" is hívják. Ilyet azonban a fogyasztó sohasem kap - és ez benne az etikátlan -, mert tisztán kínai mézet sohasem tesznek az asztalunkra. Ahhoz, hogy ezt ne tudjuk megkülönböztetni más mézektől, belekeverik a legkiválóbb minőségű magyar mézet.

Ha az uniós fogyasztó levesz manapság egy üveg mézet a polcról, az üveg 70 százalékában kínai mézet talál, és csak a maradék 30 százalék tekinthető uniós eredetű méznek - mutatott rá az államtitkár. Úgy véli, a magyar méz azért nem tud önálló identitással megjelenni a külföldi piacokon, mert óriási lenne a különbség a kevert és a tisztán magyar méz minősége között.

Mint az agrárszektor.hu már korábban beszámolt róla, eközben a magyar termelők Brüsszelben is demonstrációt kezdeményeztek. A méhészek a tüntetésen a kínai importméz azonnali, minden összetevőre kiterjedő laboratóriumi vizsgálatát, és a hatályos jelölési szabályok pontosítását követelik. Jelenleg ugyanis az unió nem teszi kötelezővé egyes tételeken a pontos eredet feltüntetését, így a fogyasztókat könnyű megtéveszteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?