Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A sertéshús általános forgalmi adójának mérséklése tapasztalatai alapján vezeti be a kormány a baromfihús és a tojás áfájának 5 százalékra csökkentését - közölte Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Baromfi Világnap alkalmából rendezett konferencián. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója az MTI-nek elmondta: az áfa mérséklése az ágazat számára nagy lehetőség, mivel várhatóan élénkül a belföldi forgalom, fehéredik az ágazat. A baromfihús forgalombővülése éves szinten 5-10 százalék lehet, és az áfacsökkentés hatását várhatóan a baromfihúst vásárlók is érzik majd, mivel a számítások szerint a fogyasztói árak mintegy 20 százalékkal csökkennek majd.
A tárca a BTT javaslata alapján új támogatási programot indít az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint a tyúk-, a liba-, a kacsa- és a pulyka tenyészállományok állatjólléti támogatására. Az unió bizottsága által is elfogadott program ez év második felében indul mintegy 1,3 milliárd forintos támogatási összeggel. A kormány a baromfiágazatot egyébként az uniós kötöttségek miatt nemzeti költségvetésből segíti. Példaként említette az államtitkár a már meglévő állatjóléti támogatást, amelynek összege 2010-ben 4 milliárd forint volt, az idei költségvetésben pedig ennek összege 12 milliárd forintot tett ki, azaz hat év alatt a háromszorosára nőtt.
Az állattenyésztésen belül a baromfiágazat csaknem egyharmados - 31,5 százalékos - súlyt képvisel, a tojáságazat pedig mintegy 7 százalékos arányt tesz ki. Az ágazat szereplői 90-95 százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozások, emellett 50-60 ezer ember megélhetését biztosítják az országban. A mezőgazdaság termelési szerkezetén belül a baromfi- és tojáságazat valamivel több mint 13 százalékot képviselt tavaly - mondta az államtitkár. Szavai szerint az ágazat kibocsátása az előzetes adatok szerint tavaly mintegy 327 milliárd forintra rúgott, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás 13,3 százaléka. Ebből az élőbaromfi kibocsátás aránya 11 százalék, a tojástermelésé pedig 2,3 százalék - ismertette. A baromfiágazat termelési értéke a feldolgozott termékekkel együtt évente eléri a 800 milliárd forintot.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2014-ben 724 ezer tonna vágóbaromfit és 2,4 milliárd étkezési tojást termelt meg az ágazat. Tavaly az előzetes adatok szerint a vágóbaromfi termelés elérte a 782 ezer tonnát, a tojástermelés pedig nem változott. A magyar hústermelés több mint felét - 52 százalékát - a baromfiágazat adja.
A magyar baromfihús kivitele folyamatosan nő: 2015-ben értéke 515 millió euró - mintegy 150-160 milliárd forint - volt. Ez a 2010-es szintnél 36,5 százalékkal volt magasabb. A baromfihús rendelkezik a magyar agrárexporton belül a harmadik legnagyobb kiviteli értékkel a kukorica és az állati takarmány után - ismertette az államtitkár.