Koronavírus: áfacsökkentést sürgetnek az olasz vendéglátóipari kisvállalkozások

Koronavírus: áfacsökkentést sürgetnek az olasz vendéglátóipari kisvállalkozások

MTI
A járványvédelmi korlátozások feloldása kevés lesz ahhoz, hogy az olaszországi kiskereskedelmi és gasztronómiai kisvállalkozások behozzák a zárlat idején elszenvedett veszteségeiket, sőt, néhánynak közülük még a működés újraindítása is gondot okoz. Szakmai képviseletük ezért áfacsökkentést vár a kormánytól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Confesercenti kiskereskedelmi szakmai képviseleti szervezet felmérése szerint a vendéglátási ágazatban a kisvállalkozások 51,3%-a szenvedett el forgalomcsökkenést az év első felében. A vállalkozások 61,5%-a jelenleg is likviditási problémákkal küzd, 8%-uk pedig nem tudta újraindítani üzletét a járványvédelmi korlátozások feloldását követően sem.

A Confesercenti szerint a kiskereskedelmi és gasztronómiai cégek számára leginkább az jelent problémát, hogy az év első felében családonként 1879 euróval csökkent a lakossági fogyasztás Olaszországban. Az emberek ugyanis kevesebbet költenek, mert a nehezebb időkre tartalékolnak. A kiadások a tehetősebb régiókban nagyobb mértékben estek vissza: Trentino tartományban például családonként 2227 euróval, Calabria tartományban pedig mindössze 1294 euróval.

Szükséges lenne mielőbb hozzásegíteni a lakosságot kiadásai növeléséhez, különös tekintettel arra, hogy az ország bruttó haza termékének előállítása jórészt a belföldi fogyasztásra támaszkodik

- mutatott rá Patrizia De Luise, a Confesercenti elnöke.

A kiskereskedelmi szakmai képviselet a forgalom fellendítése érdekében az áfa átmeneti csökkentését szeretné elérni a kormánynál, főként a leginkább súlyosan érintett ágazatokban. A csökkentés átmeneti jellege ugyanis vásárlásaik fokozására késztetné a lakosságot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?