Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár július 1-jétől rendelte el a már hagyománynak számító nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést - áll a minisztérium tájékoztatásában. Az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálta a megyei kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével.
Rengeteg terméket ellenőriztek
A célterületek között a büfék, cukrászdák, fagylaltozók és éttermek mellett az utcai vendéglátás, a büfékocsik, valamint a nagy tömegeket megmozgató rendezvények, fesztiválok, vásárok élelmiszer-forgalmazói egyaránt szerepeltek. A szakemberek kiemelten vizsgálták többek között a fagylaltokat, a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokat, a halételeket, a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, de fokozott figyelmet fordítottak a vendéglátóegységekben használt sütőolajra, az étkezési tojásokra, az UHT tejekre és a vásárokon kapható kerámia konyhai edényekre, bögrékre is.
A szakemberek két hónap alatt több mint 7 700 létesítményt ellenőriztek. Tevékenység korlátozásra 38 esetben volt szükség, emellett 226 figyelmeztetést, valamint 443 alkalommal bírságot szabtak ki az ellenőrök, mintegy 43 millió forint értékben. Probléma főleg a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, illetve képzettségével, az élelmiszerek nyomonkövethetőségével akadt. Az előző évekhez képest a higiéniai hiányosságok megállapításának előfordulási aránya jelentősen csökkent.
Több lejárt, kevesebb ismeretlen eredetű termék
A termékvizsgálatok során a több mint 23 600 ellenőrzött tételből 781-et kellett kivonni a forgalomból, ami 102 tonna, mintegy 12 millió forint értékű élelmiszer zárolását jelenti. Az előző évhez képest a lejárt és a jelölési hibás tételek aránya kissé emelkedett, ugyanakkor a fogyasztásra alkalmatlan és az ismeretlen eredetű termékek, valamint a minőségi hiba előfordulási aránya csökkent.
A NÉBIH laboratóriumaiban csaknem 500 mintát vizsgáltak. Három fűszerezett, pácolt előkészített hús termékben szalmonella jelenlétét mutatták ki a szakemberek, egy halételnél pedig a fajazonossági vizsgálat során kiderült, hogy sült fogasként nílusi sügért árusítottak.
Baj van az UHT tejekkel
Három külföldi UHT tejnél a jelöltnél alacsonyabb volt a zsírtartalom. A konyhai kerámia edények vizsgálata során két pálinkáspohárnál határérték feletti ólom kioldódást mértek. A fagylaltminták közül 13 esetben Enterobaktériumot, 23-ban pedig azo-festékeket mutattak ki különböző mértékben. A citromok és a használt sütőolajok a laborvizsgálatokon megfeleltek az előírásoknak.