Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A K&H legfrissebb, lakossági kutatása során arról kérdezte a felmérésben résztvevőket, hogy véleményük szerint milyen kihívásokkal kell majd szembenéznie az agráriumnak, milyen étkezési trendekre lesz érdemes még jobban felkészülnie a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak az elkövetkező 5 évben.
A jövőbeni korszerűsítő beruházásoknak, és fejlesztéseknek ugyanis figyelembe kell venniük a legújabb fogyasztói igényeket, trendeket - mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.
Az időjárás okozta nehézségek mellett az utánpótlás és a technológiai korszerűsítés jelenthet leginkább kihívást az ágazatnak. A lakosság látja, hogy a megfelelő képzettségű humán tőke hiánya az egyik legégetőbb probléma a mezőgazdaságban, ugyanis a következő tíz év során várhatóan nagyszámú idős gazdálkodó kilépése várható az ágazatból, miközben a fiatal és képzett munkaerő számára nem vonzó az agrárium az alacsony jövedelmek és presztízs miatt.
Ennek megvalósulásához azonban látniuk kell a fiataloknak, hogy az agrárágazat egy innovatív ágazat, és biztos megélhetést nyújt - tájékoztatott a főosztály vezetője.
A laktóz- és gluténmentes étkezésé a jövő
A kutatás eredménye alapján az is látható, hogy a lakosság szerint a speciális igényű étkezési trendeké lesz a jövő. A megkérdezettek 70 százaléka arra számít, hogy megnő az élelmiszerallergiában szenvedők és a speciális étrendet igénylők tábora. Ezzel összefüggésben a fogyasztók több mint fele, pontosabban 55 százalék a laktózmentes, 50 százalék pedig a gluténmentes táplálkozás erősödésére számít, miközben a manapság nagyon divatos paleolit étrendről csupán a lakosság harmada vélekedik így. A fogyasztói tudatosság erősödésére is számítani lehet, hiszen a vásárlók 56 százaléka a helyi termelők, 51 százaléka pedig a saját termelésű alapanyagok felhasználásának növekedését valószínűsíti, tehát várhatóan egyre több konyhakerttel találkozhatunk majd a jövőben - részletezte az eredményeket Tresó István.