2024. november 23. szombat Kelemen, Klementina

Budapestnek van hivatalos bora: mutatjuk, mit választott Tarlós

agrarszektor.hu
Az Egri Bikavér Budapest "hivatalos" bora - jelentette be Tarlós István főpolgármester Egerben.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A hétvégén rendezték a XXI. Egri Bikavér Ünnepet. Három nap alatt 30 borászat több mint 100-féle bora mutatkozott be. Helyet kaptak a klasszikus bikavérek, csillagok és rozék, amelyek mellett megkóstolhatta a közönség a Superior és Grand Superior változatokat is.

Amióta a Dobó térről az Érsekkertbe költözött az Egri Bikavér Ünnep, szinte minden évben a korábbiaknál több látogatója van. A szervezők tájékoztatása szerint a poháreladásokból, a borászok és az éttermek forgalmából ismét arra lehet következtetni, hogy a rendezvény túllépte a tavalyi - rekordnak számító - 50 ezres látogatószámot.

A város és a borvidék életében is egyre fontosabb ez az esemény. Tarsoly József hegybíró szerint az év során ekkor van az egyik legnagyobb forgalmuk a város szálláshelyeinek, nagyon sok hazai és külföldi turista keresi fel a hevesi megyeszékhelyet.

A rendezvényen díjakat is kiosztottak: 2016 Egri Szőlőtermelője File János, az Év Egri Bortermelője Osváth Tamás, az Eger Szőlő- és Borkultúrájáért emlékérem tulajdonosa pedig Pál Sándor lett. A rendezvény legjobb Egri Bikavére Vincze Béla 2012-es Egri Bikavér Arcanuma lett.

Az ünnep nyitónapján Tarlós István, Budapest főpolgármestere személyesen jelentette be, hogy a főváros hivatalos vörösbora az Egri Bikavér, míg fehérbora az Egri Csillag lett.

Üzletileg is megéri

A Portfolio egri borvidékről készített tavaszi riportjában Soltész Gergő, az Ostorosbor pincészet elnök-igazgatója úgy nyilatkozott, hogy az egri borokban rejlő lehetőségeket egyre jobban sikerül üzletileg is kiaknázni. Ennek jele egyrészt, hogy a minőségi borok már széles körben elérhetővé váltak a magyar fogyasztók számára, másrészről az export (különösen a régiós országokba irányuló) is folyamatosan erősödik. A szakember úgy látja, hogy időtálló, eredeti felfogású borokat lehet termelni a területen, a vulkáni talaj és hűvös klíma is hozzájárul ahhoz, hogy izgalmasak legyen a végeredmény. Nagy fehér- és vörösborok készítésére is alkalmas a vidék, széles a fajtaválaszték.

Fontos persze az is, hogy a borvidéknek legyenek szimbolikus borai: a Bikavér az elmúlt években komoly átalakuláson ment keresztül, jelentősen emelkedett a legismertebb hazai cuvée általános minősége. Az Egri Csillag nevű házasítás piaci bevezetése szintén sikeresnek mondható, a komplex, reduktív fehérbor tömegek figyelmét irányította rá arra, hogy Egerben nem csak vörösborokat készítenek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?