Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az idei év időjárása nem kímélte a Mátrai borvidéket sem. Először a rendkívül hideg téli időszak miatt fagyott ki sok szőlőtőke, majd május folyamán két alkalommal is komoly jégeső zúdult a területre, melynek következtében egyes termőterületeken a hajtások 90-100 százaléka is megsemmisült. A becslések szerint ez 100 millió forint feletti kárt is jelenthet a borvidéknek. Emiatt az idei évben talán még fontosabb, hogy megfelelő szakértelemmel végezzék a borászatok a szüretelést.
A Mátrai borvidék egyik borászata, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok területein például augusztus elejétől kezdve minden egyes nap próbaszüretet végeznek, melynek eredményeit az összes fajta tekintetében elemzik és tárolják, így határozva meg a szüret legideálisabb időpontját. A borászat szakemberei többek között a savtartalmat, a cukorfokot, az ízt és az illatot is vizsgálják, majd ennek megfelelően döntik el, hogy melyik dűlőn pontosan mikor kell leszedni az egyes szőlőfajtákat. Dunai Bernadett, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok tulajdonosa az idei időjárással kapcsolatban elmondta, hogy termőföldjeiket túlnyomórészt elkerülték a májusi jégeső pusztításai, ugyanakkor dűlőik közel 10 százaléka komolyabb károkat szenvedett.
Emiatt van olyan borászat, ahol az egyes fehér és korán érő kék szőlőfajtáknál akár 10-14 nappal is előrébb került a szüret időpontja. Mindez azt is jelenti, hogy a szokásos november eleji időponthoz képest hamarabb lesznek kész idén az újborok.
A szüretelés idejének meghatározása nem minden fajta esetében ugyanolyan kritikus. Egyes, kevésbé érzékeny szőlőfajtáknál pár napos csúszás nem okoz komoly minőségromlást, de például a sauvignon blanc esetében szinte napra pontosan érdemes meghatározni a szüret ideális időpontját.