2024. november 21. csütörtök Olivér

Javítaná a szalámi minőségét a Pick és a szegedi egyetem

agrarszektor.hu
A hentesáru- és szárazárugyártás új eljárásmódjainak kidolgozása érdekében közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Bonafarm csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). A projekt 2021 közepéig tart majd és 1,71 milliárd forintos uniós támogatásból jön létre.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Közös, 2,573 milliárd forint összköltségű projektet indít a Pick Szeged Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem. Az 1,71 milliárd forintos állami támogatásból létrejött projekt 2021 közepéig tart majd.

A projektben a cég és a felsőoktatási intézmény szakemberei dolgoznak együtt a hús alapanyag víztartalmának csökkentése, a füstölési eljárás fejlesztése, a természetes penészkultúra standardizálása, a klímatechnológia optimalizálása, az automatizálás, a csomagolás- és a termékfejlesztés érdekében. A projekt fő helyszíne a Pick Szeged Zrt. Szabadkai úti szalámigyára, és a kutatás-fejlesztésben az SZTE több kara is részt vesz - tájékoztatta a Pick Szeged Zrt. az MTI-t.

Az egyes feladatok lefedik a szalámigyártás teljes folyamatát, és az eredmények várhatóan könnyen adaptálhatók a húsiparban, például a szalámigyártás új modelljeként. A füstölési eljárás optimalizálásával lerövidül annak időtartama és csökken a felhasznált fa mennyisége. A penészkultúra vizsgálatának célja olyan stabil eljárás kidolgozása, amellyel mindig azonos minőségű áru állítható elő.

A klímatechnológia fejlesztésekor modellezik a vízelvétel energetikai és technológiai folyamatát. Az automatizálási alprojekt fókuszában a csomagolási és a hámozási műveletek vannak, ezekhez egy automatizált robot vagy hibrid rendszert fejlesztenek. A termékfejlesztéstől a húskészítmények eltarthatóságának növelése mellett a mesterséges adalékanyagok csökkentését vagy kiváltását várják, a jelenlegi ízvilág megtartása mellett.

A Pick Szeged Zrt. Magyarország a hungarikumnak számító Pick Téliszalámi, illetve sok más hústermék gyártója csaknem 150 éve. A 2200 alkalmazottat foglalkoztató vállalat a Pick márkán kívül a Herz, a Família, a Délhús és a Ringa termékek gyártója. A Pick Szeged Zrt. 2006 óta a Bonafarm csoport tagja, 2016-ban 78 429 tonna terméket értékesített, árbevétele mintegy 70 milliárd forint volt, melyből 20 milliárd forintot tett ki az export - derül ki a közleményből.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?