Meglepően korán érkezik a piacokra a magyar szamóca

agrarszektor.hu
Már e hétvégén megjelenik kisebb mennyiségben a magyar szabadföldi szamóca a piacokon, a szokatlanul nagy meleg hatására ugyanis felgyorsult a gyümölcsök érése. A gyümölcs jelenleg javarészt görög és spanyol importként kapható, de az utóbbi hetekben már a magyar üvegházi, fóliás szamóca is megvásárolható.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A rekord meleg áprilisi tavasz felgyorsította a növények növekedését, ennek következtében idén kevésbé lesz érezhető a különbség a fóliás, valamint a szabadföldi szamóca betakarítási ideje között - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező importtól. A magyar áru ugyanis állagra nem olyan kemény, és a csészelevelei is frissebbek. A hosszú szállíthatóságra nemesített importfajtáknál bizonyos érzékszervi tulajdonságok (illat, íz, aroma) eltűnnek vagy gyengülnek a nemesítés során, ráadásul a szedési idő meghatározásánál sem az érettség a döntő, hanem a szállításra alkalmasság. 

Mi a különbség az eper és a szamóca között?
A köznyelvben "epernek" nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca eltérő rendszertani egységbe is tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába.

A legnagyobb hazai termőterületek Bács-Kiskun és Pest megyében találhatók, és a magyar szabadföldi szamóca jellemzően május közepétől kerül ki a piacok, üzletek pultjaira. Az úgynevezett hajtatott növényházi, fóliás hazai szamócával pedig már egy hónappal korábban is lehetett találkozni a piacokon. A termelési adatok szerint a magyarországi szamócatermelés területe mintegy 800 hektáros, amin évente - az időjárási viszonyok miatt változóan - 8-10 ezer tonna áru terem. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliasátras hajtatás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?