Fele annyi sajtot esznek a magyarok, mint a dánok vagy a franciák

agrarszektor.hu
A sajt Európában több helyen az étkezési kultúra egyik főszereplője, míg máshol, például Ázsiában kevésbé kedvelt élelmiszer. Hazánkban a gyerekmenük nagy klasszikusa a rántott verzió és a szendvicsek elengedhetetlen tartozéka a trappista. Nálunk utóbbi a legnépszerűbb sajttípus, és nem is szívesen kísérletezünk mással. Íme, néhány érdekesség a magyarok sajtfogyasztási szokásairól a sajt világnapja alkalmából.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Miközben Magyarország nemzetközi összevetésben még mindig a trappista sajt mekkájának számít, teljes sajtfogyasztásunk alapján rá se férünk a világ legnagyobb sajtfogyasztó országainak térképére. A magyar sajtfogyasztás 43%-át teszi ki egyébként a trappista sajt, és évi 90 milliárd forintot költünk erre a tejterméktípusra.

Olyan sajtkultúra, ami a fejlett nyugat-európaival összehasonlítható, nem igazán alakult ki hazánkban, csak az 1960-as években kezdődött meg az iparszerű sajtgyártás. Talán ennek tudható be az is, hogy egyes nemzetekhez képest kevés sajtot fogyasztunk, és nem is túl változatosan - derül ki a közleményből, amelyet a Frico sajtmárka adott ki a sajt világnapja alkalmából. A legújabb táplálkozási ajánlás szerint naponta 0,5 liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket, sajtból például 6-7 dekagrammot kellene fogyasztanunk, de a hazai fogyasztás ennek alatta marad.

 

A legfrissebb adatok szerint évente fejenként 14,2 kilogramm fogy, szemben az európai listavezető Dániával, ahol ennek a kétszeresét, vagyis 28 kilogrammot fogyasztják, míg a franciák 27, a hollandok 21,6 pedig kilogrammot esznek.

 

A hazai fogyasztók 92%-a havonta, 72%-a hetente eszik sajtot, átlagosan mindössze 1,7 sajttípust, vagyis szinte mindig ugyanazt választja. Noha a kínálat hazánkban is sokszínű, csak a legkedveltebb félkemény kategóriában a népszerű trappista mellett ott a gouda, az edami, a maasdam és a pusztasajt típusúak, mint a tilsiti, óvári, appenzeller, raclette, le gruyere. Mégis a magyar bevásárló listákon többnyire csak a "sajt" szó szerepel a fajta helyett. A füstölt sajtok viszont népszerűek, úgy tűnik, a magyar konyhában elterjedt füstölt ízt a sajtok esetében is szívesen vesszük, ezért több típusnak füstölt változatát is kínálják a gyártók. Az egyes típusok kipróbálásánál tehát még vannak "hiányosságok", pedig ezekkel bővíteni és színesíteni lehetne a sajtfogyasztást, nem beszélve a különböző ízélményekről.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?