Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Évente több mint 50 millió tonna gyümölcsöt és zöldséget termesztenek Európában, de egy friss kutatás szerint e mennyiség több mint egyharmada soha nem jut el a boltok polcaira. Ennek legfőbb oka, hogy a termékek nem felelnek meg a szupermarketek és a fogyasztók sokszor irreális elvárásainak, mert esetleg kissé hibásak, vagy éppen nem megfelelő méretűek. A kutatók szerint ugyanakkor a szigorú kormányzati előírások is kedveznek az egyre nagyobb méretű élelmiszerpazarlásnak.
Komoly problémát okoz, hogy a mezőgazdasági termelők általában jóval több növényt termelnek, mint amennyire szükség lenne. Részben emiatt lehetséges, hogy az elpazarolt élelmiszerek kibocsátásának éghajlatváltozásra gyakorolt hatása 400 ezer gépkocsi széndioxid-kibocsátásával egyenlő mértékű.
Egyes kutatók szerint jelentősen javulna a helyzet, ha a fogyasztók tudatosabbá válnának, és nagyobb mértékben törekednének a "fenntartható vásárlásokra". Így megfelelő igény lenne a jó minőségű, de esetleg kissé "csúnya", nem tökéletes zöldségek, illetve gyümölcsök iránt is.
Emellett a kereskedők nagyobb mértékben használhatnák fel a torz és a hibás termékeket apróra vágott vagy feldolgozott formában. Megoldás lenne az is, ha jótékonysági célokra értékesítenék a boltok szerint nem eladható zöldségeket vagy gyümölcsöket.