Allergiások, vigyázat! A vegán fehérjeporban is találtak kazeint

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tegnap este értesült az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) arról, hogy az 500 grammos belga Vegan Protein nevű termékben laktoproteint mértek. A termék jelölésén nem szerepel, hogy tejfehérjét tartalmaz, így az arra érzékeny fogyasztóknál panaszt okozhat - hívta fel a figyelmet a hivatal.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A tejallergia az ételallergia egy fajtája. Ilyenkor a szervezet a tejfehérje alkotóelemeit (béta-laktoglobulin, laktalbumin vagy kazein) idegen anyagként ismeri fel és immunválaszt alakít ki ellenük. A túlérzékenységi reakció bármilyen kis mennyiség bevitelénél bekövetkezik. Jellemzőek a bőrtünetek (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma), az emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és a légúti tünetek (fulladás, asztma, gégevizenyő), súlyos esetben ún. anafilaxiás roham alakulhat ki, ami perceken (maximum egy órán) belül kialakuló, hasi fájdalommal, az ajak, a gége és a nyelv dagadásával járó erőteljes allergiás reakció. A keringés összeomlásáig fokozódó életveszélyes, azonnali sürgősségi ellátást igénylő állapottá fajulhat. Az allergiára való hajlam genetikai adottság.

A tejallergia a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészeivel szembeni azonnali típusú túlérzékenységi reakció, amely immunválasz

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/15080/tejallergia A tejallergia a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészeivel szembeni azonnali típusú túlérzékenységi reakció, amely immunválasz

 

A tejallergia a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészeivel szembeni azonnali típusú túlérzékenységi reakció, amely immunválasz

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/15080/tejallergia

A tejallergia nem azonos a laktóz-intoleranciával. A laktóz egy cukorvegyület, melynek bontásához laktáz enzimre van szükség. Az enzim megléte vagy hiánya szintén genetikai adottság. A két kórkép tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg laktázhiány esetén jellemzően van annyi gyermekkorból megmaradt laktázkapacitás, amennyi egy kis mennyiségű tejet képes lebontani. A tünetei jellemzően emésztőszervi tünetek (hasmenés).

A Nébih azt javasolja, hogy a vaniliás macaron ízű, 2020. júliusi minőségmegőrzési idejű, a Medix Laboratoires (Belgium) által gyártott 500 grammos Vegan Proteint (RASFF referenciaszáma 2018.2351) a tejfehérjére érzékenyek ne fogyasszák el!

(Forrás: MTI és webbeteg.hu)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?