Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Egyre több családban vagy munkahelyen vannak olyanok, akik ételérzékenységük miatt különleges étrendet követnek. Bár vannak ritkább típusú allergiák is, a legtöbb érzékenységet a főbb allergének okozzák, mint a glutént tartalmazó gabonafélék – mint a búza, rozs, árpa, zab és ezek hibrid változatai –, valamint a tej, tojás, diófélék, földimogyoró, szója, zeller, mustár, szezámmag, csillagfürt, rákfélék, halak és puhatestűek.
Ha ételérzékenységgel küzdő személyt szeretnénk vendégül látni, már rögtön a meghíváskor tisztáznunk kell vele, hogy pontosan mely alapanyagokat kell mellőznünk a menü tervezésekor. Nem árt, ha nemcsak egy-két szóval, hanem egy részletes beszélgetés keretében tisztázzuk az információkat. Tejérzékenységnél ugyanis nem mindegy, hogy vendégünknek a tejcukrot vagy a tejfehérjét kell mellőznie. Míg ugyanis az előbbi esetben használhatunk laktózmentes termékeket, utóbbi esetben sajnos azok sem lesznek megfelelőek.
A főzés előtti nagybevásárlásnál arra is figyelnünk kell, hogy a kerülendő allergének ne szerepeljenek a megvásárolt termékek címkéjén. Ez sajnos nem mindig magától értetődő, hiszen az olyan összetevők, mint a tejpor vagy a tojáspor számos élelmiszerben előfordulhatnak ízesítőként, állományjavítóként vagy kötőanyagként. Éppen ezért mindig gondosan olvassuk át a termékek összetevőit, hogy biztosan kizárhassuk a problémás anyagokat. Szerencsére az EU 1169/2011. számú rendelete előírja, hogy ezeket az allergéneket külön kiemelve – más betűtípussal vagy háttérszínnel – kell feltüntetni a címkéken, melynek segítségével gyorsan kiszúrhatjuk, melyik termék nem kerülhet a kosárba.
Mit tegyünk, ha gluténérzékeny vendéget várunk?
Ha cöliákiás vagy gluténérzékeny ismerőst hívtunk vendégségbe, minden olyan élelmiszert el kell kerülnünk, amely búzát, árpát, rozst tartalmaz, sőt az étel készítésekor kerülnünk kell a gluténnal való szennyeződés lehetőségét is. Ilyen szennyeződés nemcsak élelmiszergyárakban fordulhat elő, ahol például búzaliszttel dolgoznak, hanem akár a saját konyhánkban is, ha nem vagyunk elég körültekintőek.
Ha ugyanazokat az edényeket, vágódeszkákat vagy keverőeszközöket használjuk, mint a gluténtartalmú ételek elkészítésénél, már fennáll a keresztszennyeződés veszélye, ami vendégünk számára problémás lehet. Ennek megelőzésére vendégvárás előtt alaposan takarítsuk le a konyhai felületeket és tisztítsuk meg a szükséges eszközöket, majd külön edényekben készítsük, tálaljuk és tároljuk a gluténmentes fogásokat.
Azt is érdemes tudni, hogy a termékek címkéjén a "gluténmentes” feliratozás csak akkor használható, ha az élelmiszer a végső fogyasztónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Szerencsére szép számmal kaphatók már olyan termékek is, amelyekben a gluténtartalmú összetevőket csökkentették vagy természetes módon gluténmentes helyettesítőkkel váltották fel – ezeknél azt olvashatjuk a címkén, hogy "kifejezetten gluténérzékenyek számára készült" vagy "cöliákiásoknak ajánlott". Ezek mindegyike megfelelő gluténérzékeny vendégünk számára, így nyugodt szívvel megvásárolhatjuk.
Mire figyeljünk, ha tejérzékeny vendéget várunk?
A laktóz vagy más néven tejcukor lebontásához laktáz enzimre van szükség. Aki laktózérzékenységgel küzd, annak szervezetéből teljesen vagy részlegesen hiányzik ez az enzim, így számára a tejtermékek, sajtok, joghurtok, tejfölök mind tiltólistások. Bátran készíthetünk viszont töltött káposztát vagy mátrai borzaskát, a tetejére szükséges tejfölből és sajtból ugyanis elérhető laktózmentes változat is. Szerencsére a boltok polcain egyre több laktózmentes termék érhető el, így a desszertekből is vásárolhatunk megfelelő alternatívát.
A tejfehérje-intolerancia már nagyobb kihívást jelent a konyhában, ilyenkor ugyanis a laktózmentes termékek sem jók, csak a jóval drágább vegán termékek jöhetnek szóba. Ha tehát tejfehérje-intoleranciával küzdő vendéget várunk, sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha eleve tejmentes ételek készítésére összpontosítunk. Ezzel ugyanis elkerülhetjük a felesleges idő- és energiapazarlást, sőt kímélhetjük a pénztárcánkat is, miközben ízletes fogásokkal kedveskedhetünk ismerősünknek. Ha mégis kísérleteznénk a vegán italokkal, legyünk elővigyázatosak: a kókusztej, a mandulatej vagy a rizstej ugyan kiváló alternatívát jelent ilyenkor, főzés közben viszont gyakran másképp viselkedik, mint a hagyományos tejtermékek.
Aduász trükkök a konyhában
Ha ételérzékenységgel küzdő vendéget várunk, ne gondoljuk azt, hogy miatta hosszú órákkal több időt kell a konyhában töltenünk. Kitalálhatunk ugyanis olyan menüt, amit könnyedén ketté oszthatunk, majd az egyik felét a klasszikus recept szerint, míg a másikat a speciális igényeknek megfelelően készíthetjük el. Ily módon ugyanazt az ételt egy apró változtatással mindenki számára élvezhetővé tehetjük.
Képzeljünk el például egy rakott ételt, ahol a tepsi egyik oldaláról elhagyjuk a reszelt sajtot, így biztosítva, hogy a sajtmániások is élvezhessék az ízek harmóniáját, de a tejtermékek elkerülésére kényszerülőknek is maradjon ínycsiklandó alternatíva. Egy zöldségleves esetében ugyanilyen egyszerű a dolgunk: szedjük azt is ketté, majd az egyik felébe bőven adagoljunk tejszínt vagy tejfölt, a másik felét pedig hagyjuk meg eredeti ízvilágában. Ugyanilyen elven készíthetünk egy mindenki számára fogyasztható salátaalapot is, a tetejére szánt sajtot, diót, krutont és az önteteket pedig tálalhatjuk külön.
Az ételérzékenységgel küzdő vendégek fogadása tehát nem is olyan ijesztő, mint amilyennek elsőre tűnik; inkább a figyelem és a kreativitás szimfóniáját kívánja meg. Ahogy egy profi séf kombinálja a minőségi, válogatott hozzávalókat, úgy mi is megtalálhatjuk az egyensúlyt az ízek és az igények között.