2024. november 21. csütörtök Olivér

Sokkal több pulyka fogy Karácsonykor

agrarszektor.hu
Ugyan 2-2,5 kilogrammal kevesebb pulykát fogyasztunk, mint tíz évvel ezelőtt, de a karácsonyt megelőző hónapokban most is megjön az étvágyunk a pulykahús iránt. Mintegy 20-25 százalékkal bővülhet a pulykahús belföldi forgalma az ünnepek előtti keresletnövekedés miatt. Az export esetében 35-40 százalékos növekedésre lehet számítani - tájékoztat a Magyar Pulykaszövetség.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Sokan tudják, hogy a pulykahús a fehér húsokhoz - például a csirkéhez vagy a nyúlhoz hasonlóan - kifejezetten egészséges, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú húsféleség. A meghatározó áruházláncok idén is az elmúlt évekhez hasonló áron kínálják pulykahúst: kilogrammonként 1500 forint körüli fogyasztói árat jeleztek a mellfilére, az akciós ár ennél persze olcsóbb is lehet.

A termelt pulykahús mennyisége folyamatosan csökken Magyarországon: az idei szűk 100 ezer tonna 30 ezerrel alacsonyabb a tíz évvel ezelőttinél. Élőállatban ez 37 milliárd forintos értéket jelent, vágott áruként és feldolgozott termékként pedig 74-75 milliárd forint termelési érték keletkezik a piacon. Megjegyezzük: az EU teljes pulykakhús-termelése 1,9 millió tonnára tehető. Az unió baromfitermelésének mintegy 80 százalékát a csirkehús, 15 százalékát  a pulykahús és 3,6 százalékát a kacsahús előállítása adja.


A pulykahús iránti növekvő kereslet a karácsonyt megelőző egy-két hétre koncentrálódik, ebben az időszakban a Gallicoop Zrt. 30-35 százalékos forgalomnövekedést tapasztal elsősorban a pulykamellfilé, a felsőcombfilé és a darált hús forgalmában. A vállalat tájékoztatása szerint az exportigényekben a karácsonyi időszakban 35-40 százalék közötti növekedés tapasztalható. Magyarországon csupán néhány éve - az angolszász kultúra hatására - szokás pulykát is készíteni karácsonykor. Továbbra is elsőszámú kedvenceink a hal, a töltött káposzta, a mákos kifli és persze a bejglik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?