Forradalmi áttörés készül: hamarosan búzát ehetnek a gluténérzékenyek

agrarszektor.hu
Gluténmentes búza előállításán dolgoznak Hollandiában. A gluténérzékenyek számára óriási áttörésnek számító gabonát génszerkesztéssel állítanák elő.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

A világ népességének egy-két százaléka gluténérzékeny, ami valójában a gluténre adott immunreakciót jelenti. A búzaszemek glutént tartalmaznak, amely két fehérje, a glutenin és gliadin keveréke. A gluténérzékenyek számára az egyetlen orvosság a gluténmentes diéta, amely a búza, az árpa és a rozs teljes kiiktatását jelenti az étrendből. A búzát nagyon nehéz mellőzni, mivel számos feldolgozott élelmiszerhez hozzáadják, a gluténmentes termékek ugyanakkor nagyon sok adalékanyag hozzáadásával készülnek, amelyek sokszor kevésbé egészségesek mint a glutént tartalmazó társaik, és az esetek többségében drágábbak is. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Hollandiában olyan génszerkesztési technikával kísérleteznek a kutatók, amelyben az úgynevezett CRISPR / Cas-et - amely valójában egy immunrendszer - használnák fel a glutén gének eltávolítására, és így gluténmentes búzát hoznának létre. A technológia lényege, hogy a gliadin géneket módosítanák, vagy távolítanák el teljes egészében a búzából. Problémát okozhat azonban, hogy a génszerkesztés ugyanolyan megosztó témának számít Európában, mint a génmódosítás (GM), így az Európai Uniós szabályozások még akadályt jelenthetnek a búza előállításában. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?