Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Úgy tűnik, hogy a cukorárak globális szinten 2020-ig nem nagyon fognak emelkedni, ez pedig azt eredményezheti, hogy sok gazdálkodó inkább abbahagyja majd a cukorrépa-termesztést. Reng Zoltán, a Hungrana vezérigazgatója az agrárszektor.hu-nak elmondta, hogy habár némely európai uniós országban csökkent a cukorrépa vetésterülete, Magyarországon ez nem jellemző, és összességében úgy tűnik, hogy az időjárás eddig kedvez a növény fejlődésének.
Az árakkal kapcsolatban a vezérigazgató kiemelte, hogy jelenleg a Spot (azonnali) piacon áremelkedés tapasztalható, ami ugyan bíztató, de sok múlik majd azon, hogy milyen lesz a cukorrépatermés idén ősszel. A kvótarendszer megszűnése után hirtelen felborult a piac, és egyik évről a másikra mintegy 30 százalékos túltermelés lett az Európai Unió cukorpiacán. A legősibb közgazdasági szabálynak megfelelően pedig ha valamiből sok van, akkor az ára elkezd csökkenni, ez történt ebben az esetben is. A kérdés tehát az, hogy a túlkínálat mikor szűnik majd meg, és mikor áll be az egyensúly. Ez elsősorban akkor történhet meg, ha kevesebb répát termelnek a gazdák, ami azt eredményezi, hogy a cukorgyárak is kevesebb alapanyagból tudnak dolgozni, vagy ha a kedvezőtlen időjárás miatt kiesik a termés egy része - tette hozzá.
Egyelőre még korai hiányról, vagy akár többletről beszélni a cukorpiacon, nyár végén, illetve ősz elején azonban - amikor a piac beárazza a várható hozamokat - minden kiderül majd - hangsúlyozta Reng Zoltán. A nemzetközi árak ugyanakkor az uniós árakra is hatással vannak, ebben a viszonylatban pedig Brazíliát, Indiát és Thaiföldet érdemes figyelni. Az izocukor egy helyettesítő terméke a répacukornak, bizonyos esetekben könnyebb a felhasználása, ezért egyes termékeknél előszeretettel választják ezt az alapanyagot a termelők. Hosszútávon mi az izocukor térnyerésére számítunk, de hogy ez mikor indul el, és mekkora bővülésre lehet majd számítani, az csak a jövőben dől el - emelte ki.
Az elmúlt két évben az EU többlettermelése Magyarországra is begyűrűzött, és tartósan alacsony árak alakultak ki nálunk is, ami az élelmiszergyártóknak kedvezett, noha a fogyasztó ebből csak minimálisan tapasztalt bármit is - mondta a vezérigazgató. A kereslet jelenleg stabilnak mondható, ami itthoni termeléssel és importtal könnyedén fedezhető volt eddig, és valószínűleg a jövőben is az lesz majd.