Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Európa egyre több baromfihúst importál és exportál. Az Európai Bizottság adatai szerint 2019 első hat hónapjában 11%-kal nőtt az Unió baromfihúsexportja az előző év azonos időszakához képest, a baromfihúsimport pedig 12%-kal nőtt. Magyarország a tárgyidőszakban 5%-kal növelte a baromfihúsexportját, az importban pedig 7%-os növekedést figyelhettünk meg.
A vágópulyka termelői és feldolgozói értékesítési árai a vizsgált időszakban 5%-kal nőttek, a friss csontos alsó pulykacomb ára 3%-kal, a csontos felsőcombé 10%-kal nőtt. A pulykamell ára 16%-kal nőtt.
Magyarországon az elmúlt években felpörgött a baromfitermelés, amelynek hasznát látjuk a baromfihús-külkereskedelemben is. Magyarországon a baromfihúsok exportja 5%-kal, importja pedig 7%-kal nőtt. Ebből csirkehús kivitele 10%-kal nőtt, elérve az 58 ezer tonnát, a pulykahúsé viszont csökkent 6%-kal, így 18 ezer tonnát jelent. A csirkehús behozatala 7%-kal csökkent, így most 23 ezer tonnán áll, míg a pulykahúsé 2%-kal nőtt, elérve 3 ezer tonnát.
A broilertápok ára összesen 4%-kal nőtt Magyarországon. Ebből az indító- és a nevelőtápok árainál 5-5%-os növekedést mért a NAIK AKI PÁIR, a befejezőtápnál viszont csak 3%-kal nőttek az árak.
A vágócsirke élősúlyos termelői ára Magyarországon a legalacsonyabb, 282 forint/kg élősúly, de az is igaz, hogy nálunk már 1,2 kg-tól vághatónak minősül a csirke. Franciaországban, ahol nincs szabvány a vágócsirke élősúlyára, 287 forintba kerül a vágócsirke kilogrammja.
Egész csirke (65%-os) feldolgozói értékesítési ára az Európai Unióban a vizsgált időszakban nagy eltéréseket mutat az egyes országok tekintetében. A legnagyobb mértékű csökkenést Svédországban (-25%) és Belgiumban (-12%) láthatjuk. A csirkehús ára a leginkább Szlovákiában (+17%) és Olaszországban (+18%) nőtt. Az európai uniós átlag 2%-os, míg a magyarországi árak ehhez képest enyhébb, 1%-os csökkenést mutattak.