Elképesztő drágulás vár a csokoládéra: ezt a fogyasztók fizetik majd meg

Elképesztő drágulás vár a csokoládéra: ezt a fogyasztók fizetik majd meg

agrarszektor.hu
Mintegy 400 dollárral akarja megemelni egy tonna kakaó árát Ghána és Elefántcsontpart, melyek a világ kakaó termelésének több mint kétharmadát adják. Ez 16 százalékos árnövekedést jelent, és elvileg ez lenne az ára annak, hogy a kakaótermesztők nem nyomorognak. A kérdés mindössze annyi, hogy a pluszbevétel vajon tényleg hozzájuk kerül, vagy a felvásárlók és a nagy csokoládégyárak kapják a nagy részét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelenleg 2500 dollár körül ingadozik egy tonna kakaó ára a piacon, Ghána és Elefántcsontpart - melyek a világ kakaó termelésének több mint 60%-át adják - azonban 400 dollárral akarja megemelni egy tonna árát - írja a Wall Street Journal című lapra hivatkozva a HVG. Ez az árnövekedés jelentősen megdobhatja a csokoládéárakat, a kérdés csupán annyi, hogy vajon képes lesz-e a kakaókartell eredményesen működni, amely a tervek szerint októberben kezdi meg a működését. Ettől kezdve lefedné az egész globális piacot a termeléstől egészen a végső értékesítésig.

A világ kakaótermésének több mint a kétharmadáról van szó. Enélkül nem lehet meg a világpiac. Ezért minden bizonnyal áremelkedésre kerül majd sor. A számlát a fogyasztók fizetik majd meg

- nyilatkozta az egyik legnagyobb londoni brókercég társigazgatója a Wall Street Journalnak.

Ghána és Elefántcsontpart eredetileg 2600 dolláros árat javasolt a brókercégeknek, de azok ezt elutasították. Erre alakították meg a kartellt, mely 400 dolláros áremelkedést akar elérni a jelenlegi 2500 dolláros árhoz képest. Vagyis 100 dollár helyett immár 400 dollárt akarnak a kartell tagjai rátenni az árra, ez pedig 16%-os áremelkedést jelent.

A Mars globális kommunikációs főnöke kedvezően értékelte a kakaókartell megalakulását, mondván ily módon az afrikai termelőknek is meglesz a létbiztonsága. Ez persze csak fedőszöveg, mert a valóságban a nagy vásárlók sosem árulják el, hogy kitől mennyit vesznek és főképp azt nem, hogy mennyiért. A Wall Street Journal szerint már eddig is előfordult, hogy tonnánként 3000 dollár felett vásároltak a nagy csokigyártó cégek. De persze ők sem akartak ráfizetni: leleményes módon hajtottak végre áremelést. Egyrészt csökkentették a kakaótartalmat a csokoládékban, másrészt maguk a csokoládé szeletek vagy táblák lettek egy picit kisebbek, miközben az ár nem változott vagy egy kicsit még emelkedett is.

A Világbank szerint a négymillió kakaófarmer jövedelme nem több mint napi 3 dollár, így biztosan nem a termelők vágják zsebre a hasznot. Ugyanakkor a kakaókartell most az ígéri: minden eladott tonna után a farmerek kapnak 1800 dollárt. A 400 dolláros pluszt pedig egy kakaóalapba helyezik, amely a nehéz időkben támogatja a termelőket, amikor leesik a kakaó ára. Ezzel szemben a Wall Street Journal diszkréten hallgat arról, hogy a haszon nagy részét a felvásárlók és a nagy csokoládégyárak teszik zsebre, miközben az afrikai farmerek nyomorognak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?