Hogyan alakulnak majd az idei tejárak?

Hogyan alakulnak majd az idei tejárak?

Agrárszektor
Az évkezdés egy kis visszaesést hozhat a tej egyes beltartalmi értékeinek piaci megítélésében, de ez csak átmeneti lehet - véli a német agrárpiaci információs társaság (AMI) elemzője, Andreas Gorn. A kínálatot tekintve a német termelés egyfajta telítési görbét mutat, úgy tűnik, kifulladt a növekedés potenciálja 2020-ra. Ez azt jelenti, hogy az árakat diktáló európai "tejhatalom" nem képes további termelésnövekedéssel reagálni a kínai igények növekedésére. Ez stabilizálhatja az árakat, de azért maradt épp elég bizonytalan pont.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A bizonytalanság egyik oka az elemző szerint az, hogy most már a németeknek is meg kell barátkozniuk az aszály és jégverés jelenségével. Korábban ezek nagyon ritka természeti jelenségnek számítottak itt, csak az áradás és a belvíz fenyegette a takarmánytermelést. Komoly nyomás nehezedik a gazdákra a társadalom oldaláról, ami azt követeli, hogy teljes egészében alakítsák át termelési technológiájukat, hogy környezet- és állatbarátabb legyen. A vizek nitrátterhelésnek csökkentése érdekében kevesebb szerves és műtrágya helyezhető el a földeken, ami korlátozni fogja az állománynagyságot és a terméshozamokat is. Sok gazdaságban maga a tartástechnológia is javításra szorul, ez pedig plusz költséggel jár.

EZ IS ÉRDEKELHET

Májusig mindenesetre - a szezonális csúcsnak megfelelően - emelkedni fog a beszállított tej mennyisége Németországban (is). Ilyenkor a tejfeleslegből jellemzően sajt készül Nyugat-Európában. Ez stabilizálni fogja a tejtermékek piacát, beleértve a vajét és a sovány tejporét is. Legutóbbinak hosszú távon is jók a piaci kilátásai (Kína miatt), így ennek felhalmozódása sem fogja fékezni az "értékesebb" termékek gyártását. Az áresés lehetőségét egyedül a vaj esetén tartja lehetségesnek az AMI elemzője.

Ez az ábra azt érzékelteti, hogy a vaj alapanyagát adó tejzsír értéke milyen lendületesen csökken 2018 közepétől a  kempteni árutőzsdén.

Az agrászektor.hu pedig ebben a cikkében foglalkozott azzal, miért van az, hogy míg a magyarországi nyerstej ára együtt hullámzik a németországival, addig a vaj árára nem hat az ottani tartós áresés sem.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kína részéről továbbra is erős a világpiaci kereslet: dobozos és ömlesztett tejimportja 41 százalékkal, a tejszíné 32 százalékkal, a sűrített tejé 29 százalékkal, a sovány tejporé 27 százalékkal, a teljes tejporé 23 százalékkal, a joghurté és a savanyított tejtermékeké 12 százalékkal, a sajt és túró termékcsoporté 6 százalékkal nőtt 2019 első tíz hónapjában. Az Európai Unió részesedése Kína importjából a sűrített tej, a tejsavópor és a sovány tejpor esetében domináns  (49, 46, 37 százalékos), sajtból és különösen vajból azonban Új-Zélandot részesíti előnyben az ázsiai ország (17 és 14 százalékos EU-részesedés).

A tej árának egész évi alkulását nem meri megjósolni a német elemző. Ennek belső oka a termelést korlátozó zöld mozgalom, külső oka egyrészt a kiszámíthatatlan időjárás, másrészt a piaci lehetőségek. Ezek közül még a kínai kereslet mondható a legbiztosabb pontnak. A legnagyobb bizonytalanságot most a Brexit és az Európába szoruló potenciális sajtmennyiség jelenti.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?