Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
2018-ban mintegy 156,8 millió tonnányi tej került feldolgozásra az Európai Unióban. A tejfeldolgozó üzemek 10,3 millió tonna sajtot állítottak elő, valamint 2,4 millió tonnányi vajat és egyéb zsíros tejterméket. A sajt- és vajgyártás kettőse adta az összes megtermelt tejtermékek kétharmadát (67%), tudhattuk meg az Eurostat kimutatásából.
Az unió mindezek mellett 30,1 millió tonnányi fogyasztási tejet állított elő, ebből közel 17 tonnányi volt a teljes tej, 13 tonnányi pedig a zsírcsökkentett tej. A 2018-as év során mindezek mellett 3 millió tonnányi porított tejterméket állítottak elő az Európai Unióban. A feldolgozott tejtermékek százalékos megoszlása a következőképpen alakult:
- sajt 37,7%
- vaj 29,4%
- krémek 11,9%
- fogyaztási tej 11,0%
- savanyított tej 4,3%
- porított tejtermékek 2,9%
- egyéb tejtermékek 2,7%
Az uniós tagállamok közül Németország állította elő a legtöbb sajtot, összesen 2,2 millió tonnát, vagyis a teljes sajttermelés 22%-át ez az ország hozta. A második helyet Franciaország szerezte meg 1,9 millió tonnával, ami 19%-a az unió tárgyévi teljes sajttermelésének, a harmadik hely pedig Olaszországé, amely 1,3 millió tonnával, azaz 13%-kal zárta 2018-at. Tejtermelés szempontjából fontos még megemlíteni az Egyesült Királyságot, amely 6,8 millió tonna fogyasztási tejet állított elő az év során, így a termelés valamivel több mint egyötödét, 23%-át tudhatta magáénak.