Romlik a tej külpiaci értékesíthetősége: vége a kánaánnak?

Romlik a tej külpiaci értékesíthetősége: vége a kánaánnak?

agrarszektor.hu
Eddig a németek, lengyelek, hollandok, franciák és írek örültek leginkább az USA és Kína közötti kereskedelmi háborúnak. Európa nyugati fele ugrásszerűen növelte tejtermékexportját az ázsiai országba. A tejjel folyó kánaánnak azonban hamarosan vége: Kína ismét megnyitotta kapuit az amerikai áruk előtt. Mi is érezzük: a kiviteli árak meredeken esnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tej hazai felvásárlási ára 2019 decemberében újabb 1%-ot meghaladó emelkedéssel elérte a 107,97 Ft/kg-ot, csaknem 9%-kal haladta meg az egy évvel korábbi árat. A kiviteli ár mindeközben 5%-ot zuhant, így a két ár közötti különbözet 2%-ra mérséklődött. Mind a felvásárolt, mind a kivitt mennyiség növekedett 2018. évhez képest, a kiviteli arány 10%. A teljes 2019. év felvásárlása 0,1%-kal, kivitele 12%-kal magasabb a 2018. évi mennyiségeknél - írja januári piaci helyzetelemzésében a Tej Terméktanács a NAIK AKI adataira támaszkodva.

Az EU világpiaci versenytársai közül Új-Zéland és az USA 2019. I-XI., Ausztrália I-IX. adatai alapján jelentősen csökkent a megtermelt tej Ausztráliában, és drasztikusan visszaesett a vaj és sovány tejpor előállítása (aszály és bozóttüzek). Új-Zélandon a termelés csökkenése mellett a sajt előállítása növekedett, míg a sovány tejporé csökkent. Csökkent az USA soványtejpor-termelése is, míg a sajt- és a vajelőállítás enyhén növekedett. Nyerstej-termelésének alakulása megegyezik az uniós trenddel: mérsékelt növekedést sikerült produkálni 2019/2018 viszonylatában. Az EU a főbb tejtermékek közül a vajnál tudta a legnagyobb növekedést elérni.

Kína az USA-val folytatott kereskedelmi háború következtében 2019. I-XI. hónapja alatt több mint 40%-kal kevesebb tejterméket vásárolt az Egyesült Államokból 2018. évhez képest. A kereskedelmi konfliktus nyertese Ausztrália és Új-Zéland volt, amelyek összes tejtermék-exportja 20-25%-kal növekedett Kína irányába, de az uniós export növekménye is 15%-os. Az uniós tagországok közül Németország és Lengyelország profitált a leginkább, ők voltak képesek a legnagyobb arányban megnövelni a Kínába irányuló tejtermékexportjukat.

Az egyes termékeket vizsgálva Európán belül a németek a tejexportban, a hollandok pedig a vaj kivitelében tűnnek ki. Új-Zéland Kína legnagyobb sajt- és teljestejpor-beszállítója, míg Ausztráliából a soványtejpor érkezett nagy mennyiségben. 2020. január 15-én Kína és az USA aláírta azt a kereskedelmi megállapodást, mely szerint az ázsiai ország 2021. december 31-ig összesen 32 milliárd dollárral növeli az USA-ból származó agrár-élelmiszeripari importját, amelyben a tejtermékek is benne foglaltatnak. (Forrás: Clal)

Agrárszektor: Ez a piac törvényei szerint Európában a tej és a vaj árának csökkenését kell hogy hozza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?