Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Február 12-én 3300 kiállítóval nyílik az idei nürnbergi Biofach szakkiállítás és vásár. Szerdától szombatig 50.000 látogatót várnak 130 országból. A kiállításon a piaci trendekről is tájékozódni lehet, amit konferenciák, előadások is támogatnak. Ennek apropóján vesszük sorra a német biopiac számait.
A világ legnagyobb biopiaca az USA mintegy 40 milliárd eurós forgalommal, Németország a második helyen áll 10 milliárd eurós értékkel (2017.), a harmadik Franciaország 8 milliárd euróval. A kínai piac is számottevő, mintegy 6 milliárd eurót generál ez a szegmens - áll a német ökológiai élelmiszeripari szövetség (BÖLW) jelentésében.
2019-ben mintegy másfél millió hektáron termeltek bio/öko minősítésssel rendelkező gazdaságok Németországban, ami a termőterület 9 százalékát tette ki. A megtermelt terméket tekintve a legmagasabb a hüvelyesek területi részaránya a biotermelésben, mintegy 20 százalékos, ezt követi a gyümölcsösök nagyjából 17 százakos területi részaránya. Az ökogialiag "művelt" legelők részaránya mintegy 16 százalékos, teljes kiterjedésüket tekintve mégis ezek foglalják el a legtöbb földet: nagyjából 760 ezer hektár sorolható ebbe a kategóriába, míg az ökoszántók csak 560 ezer hektárt fednek le.
Az állati termékek előállításában a legmagasabb biorészarányt a juhhús és tojás adja (11-12%), de az összmennyiséget tekintve messze a biomarhahús vezet, ebből 2018-ban 55 tonnát állítottak elő a németek. Biosertéshúsból 25,7 tonna, biobaromfiból 21 tonna került a piacra. A legnagyobb éves növekedést viszont a biotej termelése mutatja, 18 százalékos ugrással már az ezer tonnát közelítette 2018-ban. Ez a szektor produkálja a legnagyobb árbevételt is, 11 milliárd eurót hozott a termelők zsebébe 2017-ben.
A biotermékek többsége 25 százalékos felárat élvez a konvencionálisokhoz képest, de például a biosertéshús több mint a duplájába kerül a normál sertéshúsnak.
Egy közvéleménykutatás szerint 2019-ben a 83 millió németből 27 millió csak ritkán fogyasztott biotermékeket. A preferenciák alig változtak az elmúlt években.