Kétszemjegyű bővülést mutat a biotojás piaca

Kétszemjegyű bővülést mutat a biotojás piaca

agrarszektor.hu
A fogyasztók szemszögéből nézve egészséges és állatbarát a biotojás, a termelő szemszögéből nézve pedig egyedülállóan értékálló portéka. Nem csoda, ha éves szinten kétszámjegyű bővülést mutat a piaca.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy-Brittaniában a biotájások piaci részesedése már eléri a 10 százalékot. Ebben a szegmensben éves szinten kétszámjegyű növekedést mutat az eladott tojások száma - írja a farminguk.com. A biotájosok piaca az összes többi organikus termékhez képest is kiugróan bővül: míg általában 4,5 százalékos a biopiaci növekedés, addig a tojások terén ez 12 százalékos volt a tavalyi évben.

Általában a tojások iránt megnőtt a kereslet, és ennek egyik oka az elemzők szerint az, hogy az emberek elfordulnak a hústól. Ezzel szemben a tojás megőrizte a "nagyon egészséges" termék nimbuszát. És hogy miért éppen biotojás? A válasz egyszerű: az a társadalmi réteg, amelyik áttér a húsmentes diétára, nagyon hajlomos egyúttal biotermékeket is választani. Ez a típusú vásárló nagyon kényes arra, hogy tudja, honnan származik az étele, ami jó hír az ökogazdaságoknak. A másik ok, amiért sokan a biotojások felé fordulnak, az a tartásmód. Egyre erősödik az emberekben az az igény, hogy állatjóléti szempontból kifogástalan körülmények között álljon elő az a termék, amit fogyasztanak.

Mindezek miatt egyre nő a bevásárlóközpontok polcain is a biotermékek aránya. Mivel könnyen hozzáférhető, ez tovább növeli azok számát is, akik ilyen tojásokért nyúlnak - írja a farminguk.com. Nyugat-Európában lendületesen emelkedik a szabadtartásos rendszerből származó tojások száma, de a biotojás ennél is nagyobb értéket képvisel a vásárlók szemében A prémiumtermékek sajátja az is, hogy bármilyen helyzetben nagyon krízisállóan tartják az árukat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?