Dömpingáras húsháború: kiszállhat az áruházláncokhoz a magyar hatóság

Dömpingáras húsháború: kiszállhat az áruházláncokhoz a magyar hatóság

Ellenőrzéseket indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az üzletláncoknál, ha felmerül annak gyanúja, hogy jogszabálysértő módon értékesítik Magyarországon a külföldről származó sertéshúsokat. Az ágazati szereplők szerint az elmúlt napokban az unió egyes tagországaiból származó hústermékek az áruházakban irreálisan alacsony dömpingárakon jelentek meg, és ez veszélybe sodorhatja a hazai húsipari vállalatok piaci pozícióit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hatalmas változásokat okoz a koronavírus-járvány az európai húspiacon, és ez kihat a magyar ágazati szereplők értékesítési lehetőségeire is. A termékexport célországai mára "bezárkóztak", ezért a hazai húsfélék iránti megrendelések jelentősen visszaestek, illetve a belföldi fogyasztói kereslet is hektikussá vált.

Európai szinten különösen az vezet feszültségekhez, hogy a Kínába irányuló - elsősorban Németországból származó - hússzállítmányok lelassultak, így most több uniós tagország is máshol keres piacot feltorlódó termékeinek. Emiatt ágazati tapasztalatok szerint a hazai multinacionális kiskereskedelmi láncokban olyan német, belga, spanyol és lengyel húsok jelentek meg, amelyek dömpingárakon érkeznek az országba.

Ennek nyomán például a külföldről származó sertéscombot egyes üzletláncok ezer forint körüli kilónkénti fogyasztói árakon kínálták, miközben a hazai húsipar átadási árai az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) statisztikái szerint a sertéscombnál 1100-1200 forint között mozognak. Ezért a dömpingárasnak tartott behozatal "harapófogóba kényszerítheti" a hazai húsfeldolgozókat, amelyeknek az alapanyagul szolgáló sertéseket rendkívül drágán kell felvásárolniuk.

A hazai elősertés árak egy év alatt 45-50 százalékkal nőttek, mert az afrikai sertéspestis miatti világszintű állatkivágások az utóbbi időszakban jelentősen fokozták a nemzetközi keresletet, és ez nálunk is látványos áremelkedést váltott ki. A húsipari vállalatoknak a nagyobb felvásárlási árakat meg kell fizetniük, de termékeik átadási áraiban eddig a költségnövekedések felét tudták csak érvényesíteni a kiskereskedelem felé. Ezért a cégek piaci helyzete drasztikusan romlana, ha a dömpingáras húsbehozatal a jelenlegi húsipari átadási árakat is letörné, miközben a sertésárak az európai készletkisöprések után is változatlanul magasan maradnának.

Egyes vélemények szerint a mostani húsbehozatallal kapcsolatban felmerülhet a tisztességtelen forgalmazói magatartás lehetősége is, ha a kiskereskedelmi láncok a külföldi termékeket egyes esetekben önköltség alatt értékesítik, hogy azokat még vonzóbbá tegyék a fogyasztók számára. Ezért az ágazati szereplők úgy vélik, hatósági vizsgálatokkal kellene tisztázni, hogy az olcsó külföldi sertéshúsok miként juthattak az áruházláncok polcaira.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz egyelőre nem érkeztek közvetlen bejelentések, de a Nébih a hatáskörébe tartozó piaci folyamatokat folyamatosan vizsgálja - közölte az agrarszektor.hu-val a hivatal. Így az ellenőrzések kiterjednek a tisztességtelen forgalmazói magatartásra és a beszerzési ár alatti értékesítésre is.

A Nébih tájékoztatása szerint minden kereskedő és beszállító számíthat hatósági vizsgálatokra, ha megsérti a jogszabályokat, illetve a jogsértések gyanúja felmerül. A hivatal a vizsgálatokhoz számos "eszközt" felhasználhat, amelyek között a különböző adatbázisok összevetése, illetve a társhatósági együttműködés is szerepel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?