A kőkemény aszály durván keresztbe tehet a magyar borászoknak

A kőkemény aszály durván keresztbe tehet a magyar borászoknak

agrarszektor.hu
Komoly problémát okozhat az aszály az alföldi területeken található szőlő­ültetvényekben, ebben a térségben ugyanis nincs elegendő nedvesség a talajban, így a szőlő gyökerei nem tudják megfelelő mennyiségű vízzel ellátni a növényt. A szakértők szerint bár még korai a termésbecslés, de az ország többi területén egyelőre a szárazság ellenére is jó képet mutatnak az ültetvények.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szőlőültetvények jó állapotban vannakMagyarországon, a fagyokat eddig megúszták, de termésbecslésbe még nem érdemes belemenni, ezzel meg kell várni a virágzást és a termés kötődését - mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. Az aszály azonban problémát okozhat, elsősorban az alföldi területeken, mert máshol a szőlő mélyre hatoló gyökerei még megfelelő mennyiségű vízhez juttatják a növényt. Ettől függetlenül nagyon jól jönne a csapadék, a hét végi, tíz milliméter körülinél nagyobb mennyiségű, áztató eső. A telepítési kedv ugyanakkor nem hagyott alább: ahol eltervezték a telepítést, meg is valósították, ebben nem jelentett akadályt a koronavírus-járvány - emelte ki a HNT elnöke.

Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetr?l, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

A borpiacra viszont hatott a koronavírus. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a szőlő- és borágazatban is értékesítési problémákat okoztak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések és az ezek nyomán jelentkező fogyasztói reakciók. A legnehezebb helyzetbe a turizmusra és a gasztronómiára alapozó borászatok kerültek. A minisztérium közlése szerint a kormányzati feladat most kettős: az ágazat reformját célzó intézkedéseket kell hozni, és segíteni kell a járványügyi rendelkezések okozta gazdasági nehézségek átvészelését.

A minisztérium május elején jelezte, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv részeként 25 milliárd forint többletforrás érkezik az agráriumba, részben a szőlő-bor ágazat helyzetének javítására, egy új támogatási konstrukción keresztül. Az agrártárca még dolgozik ezen a támogatási formán. A korábbi programok közül a szőlőtermesztőket és a borászatokat is érinti az Agrár Széchenyi Kártya-folyószámlahitel kamat- és kezességidíj-támo­gatá­sának százszázalékosra emelése és az, hogy a munkáltatók mentesülnek a bérek utáni közterhek megfizetése alól - közölte a tárca.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03