Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A COVID-19 válságot megszenvedték az egyes élelmiszer-ellátási láncok, még a fejlett országokban is, jegyezte meg a FAO főigazgatója. Az ENSZ főtitkárának üzenetére utalva, valamint a FAO hozzájárulásával készült friss szakpolitikai jelentést is figyelembe véve Csü Tung-jü annak veszélyéről beszélt, hogy az egészségügyi válság élelmezésivé válhat. A FAO szoros figyelemmel követi a járvány hatását a kikötőkre, a szállítmányozásra és a mezőgazdasági munkások mozgására a vetés és betakarítás folytonosságának biztosításáért. Csü Tung-jü hozzátette, hogy a válság alatt elsődleges fontosságú az élelmiszertermelés még magasabb színvonalon történő fenntartása.
Várhelyi Olivér aggodalmát fejezte ki a líbiai élelmiszerhiány kapcsán, és egyúttal a FAO segítségét kérte. Utalt a nyugat-balkán mezőgazdasági kihívásaira, kiemelve a kis- és közepes gazdaságok támogatásának szükségességét a helyi élelmiszertermelés fenntartásához. A helyzetet tovább súlyosbítja a turizmus szektor drámai gyengülése a koronavírus miatt, tette hozzá az EU-biztos. A főigazgató osztozott ezen aggodalmakon és a lehetséges rövid és hosszú távú együttműködésről beszélt, építve a FAO helyi irodahálózatában és az Európai Unió tervezett "Zöld New Deal" programjának megvalósításában rejlő lehetőségekre.
Egyetértettek a mezőgazdasági befektetéseket támogató környezet kialakításának fontosságában. Az agrárturizmus jelentős növekedési potenciált kínál az EU kulturálisan és gasztronómiailag is sokszínű keleti és déli szomszédainak, mondta Csü. A FAO főigazgatója megemlítette a globálisan jelentős mezőgazdasági örökség rendszert (GIAHS), hogy az ősi tradícióknak otthont adó országok alkalmasak a programban való részvételre, ami a szépséget a mezőgazdaság összetettségével, az ellenálló ökoszisztémával és az értékes kulturális örökséggel kombináló kiemelkedő tájakat helyezi középpontba.
A főigazgató megjegyezte, hogy az Európai Unió a FAO segítségével bővítette a célországok tudását, különösen a mezőgazdasági vízgazdálkodás terén, speciális továbbképzések révén. A FAO tudásának fókuszában a létbiztonság támogatása áll ötvözve a mezőgazdasági tevékenységgel, hogy ezáltal elkerülhetőek legyenek a jelentős humanitárius veszteséggel járó válságok, tette hozzá. Az EU-biztos pedig beszélt arról is, hogy a vidékfejlesztés és az erős agrár-élelmiszeripari szektor alappillérei az EU a csatlakozás előtt álló országokat célzó IPARD programjának, míg az európai szomszédsági program (ENPARD) hatásköre lefedi Észak-Afrikát, a Közel-Keletet, a Balkánt, a Kaukázust, egészen Ukrajnáig és Fehéroroszországig.
A FAO főigazgatója rámutatott, hogy EU-s tagországok, mint Lengyelország, Magyarország és Románia a mezőgazdaság átalakításában szerzett tapasztalatukkal segíthetnek más országoknak, továbbá üdvözölte az együttműködés erősítésére tett lépéseket a Bizottság Európai Szomszédságpolitika és a Csatlakozási Tárgyalások Főigazgatóságával a magasabb hozzáadott értékű mezőgazdaság kialakítása és az "Egy Egészség" kapcsán.
A FAO és az EU erős partnerségét jól példázza a vándorsáska invázió elleni tevékenységük Jemenben, a vidéki térségek rezílienciájának támogatása Libanonban, a közös munka Szíriában, ahol az EU jelentős támogatója a FAO újjáépítési tevékenységének, fókuszában a mezőgazdasággal, az élelmiszerhiány és a lakosság sérülékenységének javításáért. Zárásként a FAO főigazgató elismerését fejezte ki a magyar EU-biztos hazájának, amely a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának és a globális szolgáltatóközpontjának ad otthont Budapesten.