Mesterségünk címere: Bemutatkozik a Takarék AgrárTrend Index

Mesterségünk címere: Bemutatkozik a Takarék AgrárTrend Index

Takarék Agrár24
A Takarék AgrárTrend Index egy olyan, kompozit mutatóba sűrített index, amely jelzi, hogy az adott időszakban melyek az általános trendek a magyar élelmiszer ágazatban. Azontúl, hogy segítségével egy számszerűsített információt tudunk közölni, az Index hátteréül szolgáló kérdőív adatbázisból a miértekre is választ kapunk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Takarékbank Agrárcentrum nem csak egy újabb, ágazati bizalmi indexet mutatott be június végén, Péter-Pál napján, az aratási időszak hagyományos kezdetekor, hanem egy olyan sok évnyi agrár finanszírozói, szakértői tudást és ügyfelekkel való egyeztetést tud megosztani az érdeklődőkkel, ami a hazai piacon egyedülálló.

A Takarék AgrárTrend Index maga nemében első, és jelenleg egyedi a magyar piacon, mert egyszerre jelzi - területi és termékpályák mentén is reprezentatív módon - a mintába választott, üzleti ügyfeleink hangulatát és az Takarékbank Agrárcentrum szakértőinek előre tekintő várakozásait is. 

Az index teljességében, valamint termékpályánként is számszerűsíti fork-to-farm személetben - azaz a fogyasztó asztalától a termelőkig bezárólag - mindezt negyedéves frissítésben.

Az Indexen keresztül láthatjuk azt, hogy a gazdálkodók és élelmiszer feldolgozók ténylegesen, saját bőrükön mit tapasztaltak az adott időszakban, illetve segítségével megismerhetőek a jövőre vonatkozó globális piaci trendek várható hatásai is. 

Az Index két fő komponensből áll össze: nagyobb súllyal szerepel benne, a százas nagyságrendű ügyfélkérdőívből származtatott mutató, amelyhez - a kérdőív alapjául szolgáló minta kiválasztásánál - figyelembe vettük a magyar agrárium kibocsátási- és üzemméreti eloszlását is. Kisebb súllyal pedig a Takarékbank Agrár Üzletágának elemzői által készített globális agrár-élelmiszeripari előrejelzések, a fentebb már említett egyedi "fork to farm" módon. Azért az asztaltól a termőföldig szemléletet választottuk, mert a globális versenypiacokon a fogyasztó a leghangsúlyosabb szereplő, csakúgy, mint számunkra az ügyfeleink, melyet a nézőpontok indexbeli súlyozásával támasztottunk alá.

Az Indexet negyedévente frissítjük, így lehetőségünk van arra, hogy az adott időpontok közötti változásokat érzékeljük és értelmezzük. Az Index nem csupán a teljes magyar agráriumra, hanem külön-külön az húsfehérje- szántóföldi- és kertészeti termékpályákra is bemutatásra kerül, így differenciált képet láthatunk a magyar agrár-élelmiszeripar egészéről.

Az Index értéke módszertan szerint 8-48 közötti skálán mozoghat, de a gyakorlatban ennél szűkebb a reálisan várható mozgások értéke. Minderre szemléletes példa, hogy a legalacsonyabb, 8-as érték mellett gyakorlatilag ágazati csődöt és élelmiszer ellátási zavarokat tapasztalnánk, 48-as érték mellett pedig 15 t/ha országos kukorica termésátlagot, 80 ezer Ft/t termelői ár mellett. Ahhoz, hogy egy-egy negyedéves eredményt értelmezhető módon tudjuk elhelyezni a skálánkon, definiáltuk az ún. semleges növekedési szintet 35-ös értéknél, ami normál piaci körülményeket- és növekedési kilátásokat jelent. Utóbbit lényegében az elérendő szintként definiálhatjuk.

Az Index megalkotása azért közös sikerünk, mert a Takarékbank Agrárcentrum elkötelezett és változatos tevékenységű ügyfélköre nélkül nem vált volna lehetségessé. Az adatgyűjtésben és feldolgozásban az elemzői-, az értékesítési, és az üzlettámogatási csapatunk vesz részt, csapatmunkában, ahogy az ügyfeleink minél hatékonyabb és szakszerűbb kiszolgálását is biztosítjuk. Az első visszajelzések alapján az AgrárTrend Index-el olyan újabb támpontot adunk az érdeklődő olvasóknak és ügyfeleinknek a döntéseikhez, amivel a lehetséges pénzügyi gyarapodás mellett tudástőkét is biztosítani tudunk számukra, amire mindannyiunk közös jövője épül.

Írta: Héjja Csaba és Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?