Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A tejsavó mindenféle laktóban erjesztett és tenyésztett tejtermék sárgás mellékterméke. A tejsavó fehérje drága, és az sem mindegy, hogy hogyan fogyasztjuk. A friss savó sokkal egészségesebb, mint a feldolgozott és porított társa. Mindemellett sok aminosavat is tartalmaz. Ahelyett, hogy leengednénk a mosogatóba ezt nagy tál sárga aranyat, használjuk fel a konyhában, a kertben vagy akár szépségápolási termékként is alkalmazhatjuk. Attól függően, hogy mit készítettünk, lehet édes és savasabb a savó - általában az édes marad akkor, amikor sajtot készítünk, például mozzarellát. A savas tejsavó olyan folyamatok mellékterméke, melyek során baktériumokat használnak a tejtermékek erjesztésére, például házi joghurt vagy tejföl készítésekor - írja a ruralsprout.com.
Még ízletesebb zöldség és húsleves
Ha már van egy szép kertünk, ahol zöldségeket is termesztünk, aligha lehetne jobb dolgot elképzelni egy finom zöldséglevesnél. Ha ezt pedig még meg tudjuk bolondítani egy kis tejsavóval, akkormég jobb eredményt érhetünk el, hiszen extra ízt tud adni a levesünknek. Csak tegyünk hozzá egy vagy két kisebb csészényit, és már kész is.
Savanyúság
A savanyúságokat szinte mindenki szereti, ha pedig igazán biztosra szeretnénk menni, akkor tejsavóval tegyük el a zöldségeket, például: a káposztát, répát vagy a retket. De akár egy kis kapros, fokhagymás savanyúságot is készíthetünk belőle.
Tápláljuk a növényeket
Vannak kifejezetten savkedvelő növények, amelyekhez használhatunk tejsavót a jobb növekedés érdekében - ilyen például az áfonya, a paradicsom, az azáleák, a rododendronok és a hortenzia is.
Komposztálás
Ha nem tudjuk másra felhasználni, akkor feltétlenül adjuk hozzá a komposztunkhoz, hiszen tele van mikrobákkal, amelyek segítenek abban, hogy halmunk egészséges maradjon.
Igyuk meg
A tejsavó tele van probiotikummal és jótékony hatással van a bélműködésre, éppen ezért, ha nem szeretnénk sok időt fordítani erjesztett italok elkészítésére, nyugodtan megihatjuk. Sőt, ha reggel körülbelül 0,5 - 1 decit megiszunk, akkor lendületet adhat a napunknak.
A whisky és a savó kapcsolata
Bár első ránézésre kissé furcsának tűnhet, de a tejsavó remekül illik a whisky-hez vagy koktélokhoz. Régebben elterjedt fogyasztási mód volt, hogy tojásfehérjével itták ezt az alkoholos italt, de a tejsavó is kiváló alternatíva, ha nem szeretnénk nyers tojást fogyasztani.
Tegyük a hajunkra
Ha savóval mossuk át a hajunkat, akkor szép fényes és sima lehet. Ez pedig különösen fontos akkor, ha például szódabikarbónát is használunk, hiszen a pH-t ki kell egyensúlyozni, ebben pedig a savó segítségünkre lehet.
Amire sose használjuk!
Egy dolgot fontos kiemelni: száraz bab áztatásához sose használjuk annak ellenére, hogy számos helyen lehet látni, hogy ezt tanácsolják. Azért nem ajánlatos, mert a bab savóban való áztatása keményebbé teszi őket ahelyett, hogy segítené a puhulásukat.