Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Meg lehet érteni, hogy egyes környékek folyamatosan harcot vívnak azért, hogy megvédjék a termékeiket, igaz, mások meg elterjedhetnek. Párizs mintha nem járná a világ húsipari cégeit, hogy ne gyártsanak párizsit, Milánó nem tiltatja le az étlapokról a milánóit, magyar gyártóktól is kapunk a boltban bécsi virslit vagy prágai sonkát - írja a Telex.
Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.
Persze, más is kicsit a helyzet, a bordói önmagában bort jelent, a "bécsi" kifejezés viszont messze nem egyértelműen a virslire utal. Itthon ezt a legkomolyabb, egy az egyben határozottan összepárosítható szintet talán egyedül a "tokaji" hozza. Hazánkban mindenki tudja, hogy van "badacsonyi" meg "egri" finom bor, de a bor nélkül már nem feltétlenül jutna eszünkbe a városról a termék, ahogyan például a hagymára sem mondjuk önmagában, hogy de ennék egy kis makóit. Azonban bőven akadnak az unióban olyan ételek, ahol nagyon komolyan veszik, hogy hol készült a termék. Többek között ilyen például (sajtokra vetítve):
- a parmigiano-reggiano (magyarosan parmezán, jelentését tekintve pármai),
- a camembert, amely az azonos nevű normandiai faluról van elnevezve, és nyers tehéntejből készül, adott méretben, ugyanolyan fadobozban hozzák forgalomba,
- a gorgonzola (ez egy olasz falu volt, ma már Milánó közigazgatási területe),
- vagy a roquefort kéksajt, amelyhez például az kell, hogy a sajtot egy bizonyos juhfajta tejéből készítsék, és a franciaországi Aveyron régióban, Roquefort-sur-Soulzon város közelében található természetes barlangokban kell érlelni, ahol megterem a penicillium roquefort penészgomba.
EZ IS ÉRDEKELHET
A véget nem érő viták
Nem meglepő módon a nevezetes termékekért állandóan nagy viták alakulnak ki városok, régiók, országok között, míg a mi esetünkben leginkább csak kisebb közismert viták voltak, a "tokaji" névhasználata körül magyar-szlovák csatározás volt, a pálinka pedig inkább magyar-román vitákat szült. A horvátok és a szlovének között is komoly veszekedések voltak, méghozzá a kranji kolbászon, a teran boron, de még a lipicai ménesen is alaposan vitáztak. Igen hosszú csata volt a halloumi sajtért is, amely egy ciprusi sajt, de egyéb országokban - például Görögországban, Törökországban és Bulgáriában - is népszerű. Ám, hogy még cifrább legyen a kép, a sziget törökök lakta és görögök lakta része is magának követelte, így már talán annyira nem is meglepő, hogy elképesztőpen hosszú küzdelem zajlott, amit végül a "görög" Ciprus nyert.
A helyzetet sokszor rendkívüli kérdések is bonyolítják, ánizspálinkát mindenhol csinálnak Dél-Európában, itt a görögök az ouzo nevet ugyan le tudták védetni, de ugyanazt a terméket mindenféle egyéb névvel (például raki) máshol is gyártják, más néven védik le. De az is előfordul, hogy egy népet a történelemben "arrébb pakoltak", így a védett termék is mehet vele, vagyis nem a hely, hanem a nép vitte tovább, a már említett példával: az orosz Kalinyingrád régi, német neve Königsberg volt, a Königsberger ma is német név, nem orosz.
De azt, hogy milyen bonyolult helyzetek alakulhatnak ki, a híres Budweiser-vita kiválóan tükrözi: mikor az Egyesült Államokba nagy számban érkeztek a "sörös" németek, őket akarta kiszolgálni az AB serfőzde, és Budweiser nevet adott a termékének. Később viszont a cseh Èeské Budìjovicében is alakult egy sörgyár, amelyik a Budìjovický Budvar nevet adta először a sörének, majd a város német nevét (Budweis) felvéve, elkezdte ő is használni a Budweiser nevet is, és a két cég évtizedeken át pereskedett. Mindenesetre Kijev szerencsére nem tiltotta le a jércemellet, Frankfurt a róla elnevezett levest vagy Lyon a pirított hagymát.
A magyarországi helyzet
Egy nemrégiben kiadott közlemény alapján Magyarország az EU 27 tagállama között jelenleg az erős középmezőnyben, a 9. helyet foglalja el az oltalmak száma tekintetében, a legnagyobb királyok a nagy eredetvédelmi hagyományokkal rendelkező régi tagállamok, így Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Görögország, Portugália és Németország. Természetesen Magyarország is nagyon büszke a konyhájára, így a cél, hogy ezen behozhatatlan hatos után hamarosan mi legyünk a hetedikek.
A védett boraink és a pálinkáink természetesen az ismert régiókat és fajtákat fedik le, ez talán nem tartalmaz annyi meglepetést, mint a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek köre. Ha minden rendben halad, hamarosan a medgyesi dinnye, a jászsági nyári szarvasgomba, esetleg az őrségi tökmagolaj is befuthat a szegedi szalámi, csabai és gyulai kolbász, makói vöröshagyma és a kalocsai paprika mellé. Dinnyében az embernek heves és Csány jut inkább eszébe, de a nevezetes Medgyesről annyit, hogy nem a romániai városról, hanem a Békés megyei Medgyesegyházáról van szó, csak rövidítve. Mint kiderült, az őrségi tökmagolaj nemcsak nagyon finom, de egészséges is, főleg urológiai problémák orvoslója, természetes vizeletszabályozó.