Jócskán apaszthatja a pénztárcánkat a drágulás: luxuscikké válhat a zöldség?

Jócskán apaszthatja a pénztárcánkat a drágulás: luxuscikké válhat a zöldség?

agrarszektor.hu
A nagy esők valószínűleg nem változtatják meg alapvetően az idei zöldségszezont, amely a fogyasztók számára főként a szárnyaló árakról szól. Egyelőre még nincsenek pontos információk arról, országosan mekkora kárt szenvedtek el a szabadföldi zöldségek a hétvégi viharok és a heves esőzések következtében. Néhány mélyebb fekvésű területen megállt a víz, itt az a kérdés, hogy mennyi ideig marad a területen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tavaly ugyanis volt olyan csemegekukoricatábla, amelyet félméteres magasságban öntött el az ár, de mivel hamar levonult, az állomány különösebben nem károsodott - közölte a Világgazdaság megkeresésére a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. Az idei zöldségszezont egyébként is meghatározza az időjárás: a korai vetésű zöldségek, mint például a sárgarépa vagy a hagyma vetése késett, hűvös időben pedig lassabban is fejlődtek a növények.

EZ IS ÉRDEKELHET

A későbbiekben már a hőség is rányomta a bélyegét a növények állapotára, egyes öntözött területeken előfordult, hogy nem tudták biztosítani a szükséges vízmennyiséget. Azonban nem minden növény sínylette meg az időjárást, hiszen a zöldborsónak például a szokatlanul hűvös, tavaszi-nyár eleji időjárás kedvező volt, az ezek után érkezett nagy hőségben viszont már nem érezte jól magát. A csemegekukorica-állomány jó állapotú, köszönhetően annak, hogy a termelés döntő része olyan termőkörzetekben folyik, ahol az öntözés megoldott.

A görögdinnye termőterülete idén tovább csökkent, a kisebb, 1-2 hektáros terület dinnyét termesztő termelők az elmúlt évek piaci és időjárási anomáliáit megelégelve adták fel a termesztést. A szakemberek várakozásai szerint ugyanakkor idén kifejezetten jó minőségű lehet a dinnye, a szezon sikerességét azonban alapvetően befolyásolja majd az exportz is, hiszen az elmúlt években a német és a lengyel piacon is piacvesztést voltak kénytelenek elszenvedni a hazai dinnyeexportőrök az olasz áru térnyerése miatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az pedig fontos lenne, hogy növeljék a belföldi fogyasztást, ennek a törekvésnek azonban gátat szabnak a magasan szárnyaló árak.A KSH adatai alapján egy év alatt 17 százalékkal drágult egy átlagos zöldségkosár. Egy, a FruitVeB által idézett tanulmány ki is mutatta, hogy az elmúlt években megnövekedett a vásárlási gyakoriság, viszont a vásárolt mennyiségek nagymértékben visszaestek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14