A krumplitej lehet a legújabb őrület: hamarosan mindenki ezt fogja inni?

A krumplitej lehet a legújabb őrület: hamarosan mindenki ezt fogja inni?

agrarszektor.hu
Egy svéd cég által megalkotott, burgonya alapú tej azzal hirdeti magát, hogy a leginkább fenntartható növényi tejet hozták létre. A növényi tejek elkerülhetetlenek a 21. században, bizonyos Facebook csoportokban már szinte valutának is számítanak és népszerűségük töretlenül növekszik. A különböző tejtermékeket helyettesítő növényi alapú termékek piaca 2019-re már meghaladta a 16 milliárd dollárt, melynek jelentős részét a zab és a mandula alapú tejek adták.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A növényi alapú tejek azonban számos más alapanyagból is készülhetnek, a rizstől a kókuszon át a szójáig. A svéd cég a burgonya alapú tejével kíván belépni erre a piacra, mely a leginkább fenntartható növényi tejhelyettesítő lehet az Euronews szerint. Tekintve, hogy ezen termékek fogyasztói közül sokan környezeti szempontok miatt választják a tej alternatíváját - írja a Világgazdaság. A cég szerint a termék egy kilogrammjának előállítása során mindössze 0,27 kilogramm széndioxid kerül az atmoszférába, míg ugyanezek az érték a zab esetében 0,9, a mandula esetében pedig 0,7 kilogramm.

EZ IS ÉRDEKELHET

A növényi alapú tejek forgalmának növekedésével ráadásul kérdéses, hogy a mandula mennyire lesz képes lépést tartani, tekintve, hogy a világ mandulatermelésének 80 százalékát adó Kalifornia aligha képes termelését túlságosan sokáig fokozni. A krumpli ráadásul még a zabnál is kevesebb termőföld felhasználását is igényli. A termék, mely egyelőre Nagy-Britanniában érhető el, tehát akár sikeres is lehet, jóllehet az értékelések közül több is azon panaszkodik, hogy a teában vagy a kávéban csomósodik, ami egy tejhelyettesítő esetében komoly probléma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27