Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Ahogyan korábbi cikkünkben írtuk, napjainkban a tejtermékek árát tekintve jelentős drágulással szembesülhettünk, legfőképp a tejek esetében, ahol akár 150-200 forintot is drágultak a termékek egyik napról a másikra. A termelőknek az elmúlt években sok nehézséggel kellett szembenézniük és a felélt tartalékok miatt napjainkban sincsenek jobb helyzetben, nem beszélve az energiaárakról, a csomagolóanyagok drágulásáról és a megemelkedett bérköltségekről. Mindezek ellenére, a világ egyik legelterjedtebb itala a tehéntej. Magyarországon a Statista.com adatai alapján 2020-ban egy fő egy év alatt 57 liter tejet fogyasztott.
A szakemberek körében azonban megoszlanak a tejjel kapcsolatos vélemények, rengeteget olvashatunk a tej előnyeiről és hátrányairól egyaránt. Szarka Dorottya dietetikus szerint azonban a számos negatív állítás mögött nincsen tudományos magyarázat.
A tej egészségre gyakorolt hatása tényleg egy nagyon megosztó téma. Leginkább azért, mert napjainkban ez etikai kérdéssé is vált, és sokan ezért térnek át tejmentes étrendre, illetve választanak növényi alternatívát, mert az állattartás körülményeit nem tartják megfelelőnek
- fogalmazott a dietetikus. Hozzátette, hogy amit manapság megtalálunk a boltok polcain, az minőség szempontjából nem említhető egy lapon a háztáji fajtákkal. Ritkán, a nagyvárosokban szinte nem is jutunk hozzá igazi, házi tejhez. A jó minőségű tejjel gyakorlatilag nincsen probléma. A tej és a tejből készült termékek jó táplálékul szolgálhatnak. A gond onnan ered, hogy az állattartás minősége nem mindig a legmegfelelőbb, így a végtermék sem lesz az igazi. Talán ez az egyik oka annak, hogy bizonyos szegmensekben rossz híre van a tejnek, de összességében nem kell félnünk a tejtől - folytatta a szakértő.
A tej összetétele és alkotóelemei alapvetően a tejet adó állat fajtájától függenek. A tej legnagyobb alkotóeleme a víz, de közismerten nagyon jó fehérjeforrás, és sok nélkülözhetetlen vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az állati tejekben megtalálhatjuk többek között a kalciumot, magnéziumot, káliumot, de a teljes tej gazdag A-, D-, E-, K- és B-vitaminokban is.
Magyarországon, a legtöbb allergiás megbetegedés a tejhez köthető, így számos olyan ember van, aki emiatt egyáltalán nem tud tejet fogyasztani.
Gyakori hazánkban a laktózintolerancia (tejcukorérzékenység) előfordulása is, ami nem indokolja a tej, tejtermékek teljes elhagyását, de sokan mégis ezt az utat választják, ahelyett, hogy csak egyszerűen áttérnének a laktózmentes változatokra - vélekedett az Agrárszektornak a dietetikus. A tejben lévő tápanyagok elengedhetetlenek, így azok pótlása is az. Szarka Dorottya szerint tejmentes étrend esetén is kitűnően lehet pótolni a tápanyagokat, ha vegyes, kiegyensúlyozott és tudatosan állítjuk össze étrendünket. Szükség esetén forduljunk dietetikus szakemberhez.
Alternatív növényi italok
Manapság egyre nagyobb teret kapnak a - köznyelvben tévesen növényi “tejként” emlegetett - növényi italok, egyre többfélével találkozhatunk a boltok polcain. Az allergiás megbetegedések mellett sokan döntenek úgy, hogy környezettudatosság miatt, az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében váltanak az állati eredetű tejről a növényi alternatívákra.
Rengeteg féle növényi ital létezik, melyekkel színesíthetjük étrendünket. Napjainkban szinte mindenféle gabonából, álgabonából, magból készült itallal találkozhatunk a boltok polcain. A legnépszerűbbek a rizs-, mandula-, zab tejek, illetve ezek különféle ízesített változatai, de nagy népszerűségnek örvendenek a kókuszból és szójából készített italok is. A hüvelyesek közül első körben szójából készítettek italt, amely rendkívül magas fehérjetartalommal rendelkezik, így ilyen szempontból abszolút alkalmas a tej helyettesítésére, de erősen allergizáló hatású lehet.
Szarka Dorottya úgy gondolja, a gabonából, álgabonánól készült italok esetében érdemes odafigyelni azok szénhidráttartalmára, mert a magtejekhez képest magasabb. Így a szénhidrátanyagcsere-zavarral küzdőknek, például inzulinrezisztencia, vagy cukorbeteg esetén nem a legalkalmasabb mindennapos, nagymértékű (például tejeskávé formájában) fogyasztásra. A gabonákból, álgabonákból készült tejek jó E- és B-vitamin források, kivéve a B12-vitamint, mert az csak állati eredetű táplálékban található meg természetes formában. Ezeket az italokat általában kalciummal is dúsítják - tette hozzá a dietetikus.
A magokból készült italok esetében alapvetően alacsonyabb szénhidrát tartalommal kalkulálhatunk, viszont ezekhez a fajtákhoz előszeretettel adnak cukrot a gyártás során.
Más összetevőkre is érdemes odafigyelni, a szakértő szerint ezek előállításához nincs szükség felesleges összetevőkre. A diófélékből, magvakból készült italok esetén ásványianyag-tartalom általában magasabb, mint a gabonáké és ezek szénhidráttartalma is elenyésző, így a diétázóknak ezek remek alternatívát jelenthetnek. Érdemes szót ejteni még a kókuszitalról is, bár sem fehérjében, sem kalciumban nem gazdag, az íze miatt mégis sokak kedvence.
A kókusz MCT zsírsavakat, könnyen emészthető, úgynevezett közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz, melyek kúraszerű alkalmazása, máj- és hasnyálmirigy-betegségekben szenvedőknek jótékony hatása lehet
- fogalmazott Szarka Dorottya dietetikus.