Gyakran veszel vajat, margarint? Akkor ezzel jó, ha tisztában vagy

Gyakran veszel vajat, margarint? Akkor ezzel jó, ha tisztában vagy

agrarszektor.hu
"Vajhatározó" címmel indított cikksorozatot a Tej Terméktanács és a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft., amelynek célja, hogy tisztázza a vajjal kapcsolatos tudnivalókat, eloszlassa a tévhiteket, valamint szakmailag hiteles információkat nyújtson a fogyasztók számára. A sorozatban válaszokat adnak a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, és segítenek a vajjal kapcsolatos alapvető ismeretek elmélyítésében.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

A közelmúltban nagy figyelmet kapott az egyik nagy margaringyártó "Hagyjuk békén a teheneket” címmel indított reklámkampánya, amely egy úgynevezett „vajalternatíva” meghatározással piacra dobott margarint hivatott népszerűsíteni. A kialakult helyzet és a közösségi oldalakon is megjelenő hirdetésekhez érkező kommentek miatt - ahol a fogyasztók között gyakran tények nélküli vaj-margarin csatározás indult el - a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI Kft.) és a Tej Terméktanács úgy döntött, hogy a szakértői álláspontot képviselve nyújt tájékoztatást a kérdésben.

A vaj az emberiség egyik legrégibb, állati zsiradékból előállított élelmiszere, Magyarországon elsősorban tehéntejből állítják elő. Ismerős az állaga, íze, illata akár a kenyérre keni, akár ételkészítéshez használja az ember. A Tej Terméktanács és az MTKI Kft. bejelentette, hogy „Vajhatározó” néven egy rövid, néhány bejegyzésből álló cikksorozatot indít, amelynek célja, hogy szakmailag hiteles információkkal lássa el a fogyasztókat, és eloszlassa a tévhiteket. A két szervezet a sorozatban részletesen bemutatja a vajat, annak különböző típusait, gyártástechnológiáját és fogyasztásának táplálkozás-élettani jellemzőit.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos előre tisztázni, hogy az írásokban a növényi olajból, zsírból, adalék- és egyéb anyagok hozzáadásával ipari körülmények között készülő margarint nem tárgyalják. A cikksorozat tervezett főbb témakörei az alábbiak lesznek:

  1. Mi a vaj? Általános ismertető, Magyar Élelmiszerkönyvi meghatározás, vaj típusok
  2. A vaj táplálkozás-egészségügyi megítélése
  3. A vaj gyártása
  4. Történelmi áttekintő. Különböző kultúrák vajfogyasztási szokásai, gasztronómiai vonatkozások

A cikksorozat a Tej Terméktanács weboldalain, ezen és ezen a linken található meg. A közösségi médiában az alábbi oldalon, illetve itt érhető még el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?