2024. november 23. szombat Kelemen, Klementina
Gyakran veszel vajat, margarint? Akkor ezzel jó, ha tisztában vagy

Gyakran veszel vajat, margarint? Akkor ezzel jó, ha tisztában vagy

agrarszektor.hu
"Vajhatározó" címmel indított cikksorozatot a Tej Terméktanács és a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft., amelynek célja, hogy tisztázza a vajjal kapcsolatos tudnivalókat, eloszlassa a tévhiteket, valamint szakmailag hiteles információkat nyújtson a fogyasztók számára. A sorozatban válaszokat adnak a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, és segítenek a vajjal kapcsolatos alapvető ismeretek elmélyítésében.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A közelmúltban nagy figyelmet kapott az egyik nagy margaringyártó "Hagyjuk békén a teheneket” címmel indított reklámkampánya, amely egy úgynevezett „vajalternatíva” meghatározással piacra dobott margarint hivatott népszerűsíteni. A kialakult helyzet és a közösségi oldalakon is megjelenő hirdetésekhez érkező kommentek miatt - ahol a fogyasztók között gyakran tények nélküli vaj-margarin csatározás indult el - a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI Kft.) és a Tej Terméktanács úgy döntött, hogy a szakértői álláspontot képviselve nyújt tájékoztatást a kérdésben.

A vaj az emberiség egyik legrégibb, állati zsiradékból előállított élelmiszere, Magyarországon elsősorban tehéntejből állítják elő. Ismerős az állaga, íze, illata akár a kenyérre keni, akár ételkészítéshez használja az ember. A Tej Terméktanács és az MTKI Kft. bejelentette, hogy „Vajhatározó” néven egy rövid, néhány bejegyzésből álló cikksorozatot indít, amelynek célja, hogy szakmailag hiteles információkkal lássa el a fogyasztókat, és eloszlassa a tévhiteket. A két szervezet a sorozatban részletesen bemutatja a vajat, annak különböző típusait, gyártástechnológiáját és fogyasztásának táplálkozás-élettani jellemzőit.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos előre tisztázni, hogy az írásokban a növényi olajból, zsírból, adalék- és egyéb anyagok hozzáadásával ipari körülmények között készülő margarint nem tárgyalják. A cikksorozat tervezett főbb témakörei az alábbiak lesznek:

  1. Mi a vaj? Általános ismertető, Magyar Élelmiszerkönyvi meghatározás, vaj típusok
  2. A vaj táplálkozás-egészségügyi megítélése
  3. A vaj gyártása
  4. Történelmi áttekintő. Különböző kultúrák vajfogyasztási szokásai, gasztronómiai vonatkozások

A cikksorozat a Tej Terméktanács weboldalain, ezen és ezen a linken található meg. A közösségi médiában az alábbi oldalon, illetve itt érhető még el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?