Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A statisztikák szerint világszerte az összes leszedett gyümölcs akár 40 százaléka is kárba mehet, ami óriási környezeti és gazdasági probléma. Néhány kiskereskedő úgy próbálja megoldani ezt a problémát, hogy a gyümölcsöket műanyagba csomagolja, ami hosszabb ideig frissen tartja azokat, ám újabb problémát okoz a műanyagszennyezéssel. A tudósok ezért valami új megoldást kerestek - írja az Origo. A kanadai Guelph Egyetem kutatói azt találták, hogy a gyümölcsökből és zöldségekből természetesen előállított vegyület, a hexanal képes hosszabb ideig frissen tartani azokat.
Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcseseménye - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én
Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!A növények ezt egyébként azért termelik, hogy elűzzék a kártevőket. Késlelteti az úgynevezett foszfolipáz D enzim megjelenését, ami miatt a zöldségek és a gyümölcsök megromlanak. A szakemberek kilenc különböző módszert alkalmaztak a hexanál gyümölcsökhöz adása során, beleértve a permetezést, a csomagolást, az öntapadós cimkéket és a tasakot. Jayasankar Subramanian és Elizabeth Finnis, a tanulmányban részt vevő két kutató elmondta, hogy a betakarítás után hexanálba mártott gyümölcs három-négy hétig tovább friss marad. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcs a fán érlelhető, majd leszedhető és a rendeltetési helyére szállítható, ahová azonban jobb állapotban érkezhet meg, és hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb gyümölcsöt dobjunk ki, miután az már nem ízletes vagy nem értékesíthető.
A vizsgálatok során a mangó például akár három hétig is friss maradt, míg a barnulás a nektarin esetében is kilenc nappal később következett be. Továbbá rájöttek arra is, hogy a hexanal használatával javítható azoknak a gyümölcsfajtáknak a szállítása, amik egyelőre túl "kényesek" a hosszú nemzetközi szállításhoz. Hozzátették: a hexanal mesterkélten hangzó elnevezése ellenére egy természetes vegyület, ami biztonságos és fogyasztásra is engedélyezett. Ráadásul meglehetősen olcsó, és a gyártása is könnyen méretezhető. Bár a kutatók tudják, hogy időbe telhet, mire ténylegesen bevezetik a mezőgazdasági rendszerbe; ám ha hozzáférnek egy olyan módszerhez, amely meghosszabbíthatja a termékek eltarthatóságát, az jelentős változást hozhat a világban.